Capital: Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ati acumulat in cadrul programului MBA?
Sorin Blaga: Am invatat sa invat, in primul rand. Am devenit mult mai structurat in abordarea problemelor profesionale si chiar a celor personale. Acum pot sa predau mai departe ceea ce am studiat, cu usurinta.
Capital: Experienta britanica este folositoare in Romania?
Sorin Blaga: scoala britanica de afaceri este recunoscuta pentru valorile ei. Englezii tin foarte mult la conceptele lor, dar sunt flexibili si receptivi. Tutorii accepta idei din partea cursantilor. Experienta britanica ne ajuta sa folosim lucruri pe care ei le stiu deja, iar managerii romani ar trebui sa invete sa asculte si sa invete.
Capital: Cum ati descrie cursurile?
Sorin Blaga: Este un program foarte complet, foarte coerent si extrem de solicitant. Am avut sansa de a studia materiale de o foarte buna calitate, intr-o forma ce mi-a permis, parafrazand o notiune studiata pe parcursul programului, sa „internalizez” experiente internationale si sa nu renunt la activitatea profesionala. Intr-o prima faza, experienta a fost socanta. Ma asteptam sa fie un program mai simplu. Apoi, am aflat ca multe dintre lucrurile pe care credeam ca le stiu, nu le stiam de fapt, ca, de exemplu, anumite notiuni de strategie financiara. Este un program foarte compelx, elitist, foarte multi dintre colegii mei au avut dificultati in a-l duce la bun sfarsit. Doar 20, dintre cei inscrisi, au obtinut diploma.
Capital: Cine mai beneficiaza de cunostintele pe care le-ati dobandit?
Sorin Blaga: Colegii si subordonatii mei, pentru ca am studiat diferite stiluri manageriale care ma ajuta in relatia cu acestia. Pe langa asta, m-am alaturat echipei CODECS si particip in calitate de tutor la cursul „Managementul dezvoltarii si schimbarii”.
Capital: Referitor la cursanti, cum sunt managerii care provin din companii romanesti, comparativ cu cei din cadrul companiilor transnationale?
Sorin Blaga: Cei care au contact cu mediul de lucru dintr-o companie transnationala sunt mult mai deschisi si se adapteaza mult mai rapid. In Romania, mai este mult de invatat.