Bundesbank a înregistrat, în luna septembrie, intrări de capital de 15 miliarde dolari de la sectorul nebancar. Datorită investitorilor străini, soldul Băncii Centrale a Germaniei, care în august înregistrase un deficit de 47 miliarde de euro, a ajuns pe excedent (+700 milioane de euro).

"Sunt din Spania, dar nu sunt sigur că ţara mea va rămâne în zona euro", spune unul dintre directorii companiei Grupo Gowex din Madrid, specializată în tehnologie Wi-Fi. "Mi-am transferat banii în Germania pentru că Spania va reveni în curând la peso", consideră el.

Mediul de afaceri din UE îşi transferă capitalul în Germania pentru că nu are încredere în deciziile autorităţilor de a salva zona euro de criză, scrie Bloomberg.

Un număr de 23 din cei 27 de lideri europeni au convenit la summitul de la Bruxelles asupra unui acord interguvernamental privind consolidarea disciplinei bugetare. Cu toate acestea, investitorii sunt sceptici în ceea ce priveşte o ameliorare într-o perspectivă scurtă de timp, în condiţiile în care moneda euro scade, petrolul se ieftineşte, iar pieţele bursiere închid în ultimul timp pe minus.

Te-ar putea interesa și: