Cât de periculos? Cât să bage în sperieți clienții altor 9 bănci italiene, tot mici, care se așteaptă acum să li se înghețe conturile de către băncile unde-și țin banii.

După anunțul făcut de BNI, potrivit căruia administratorul băncii a hotărât să înghețe conturile clienților săi, presa italiană a publicat o listă de 10 bănci italiene mici care se află tot sub administrare specială:

– Delta/SediciBanca spa (Bologna-Roma)
– Bcc di Cosenza (Cosenza)
– Cassa di Risparmio di Rimini (Rimini)
– Bcc di Tarsia (Cosenza)
– Bcc "Luigi Sturzo" di Caltagirone (Catania)
– Bcc di Altavilla Silentina e Calabritto (Salerno)
– Banca Network Investimenti spa (Milano)
– Istituto per il Credito Sportivo (Roma)
– Banca Tercas – Cassa di Risparmio della Provincia di Teramo (Teramo)
– Bcc Monastir e del Sile (Treviso)

Toate aceste bănci se află sub administrație specială încă de pe data de 8 mai 2012, ceea ce presupune faptul că în perioada în care banca se află sub adminitrație specială se pot lua măsuri excepționale în interesul clienților.

În ceea ce privește  Banca Network Investimenti, aceasta a lăsat nu mai puțin de 28.000 de clienți fără posibilitatea de a retrage sau depune bani și fără posibilitatea de a face plăți.
"Nu mai pot fi stăpânul banilor mei", spune Maximus, un italian care a aflat că nu mai are acces la bani în momentul în care a vrut să facă plata către service-ul auto care i-a reparat mașina.

Network Investment Bank  Banca network investimenti – BNI) este în pragul colapsului şi vrea să simuleze cât timp sunt dispuşi clienţii săi să aştepte până când vor avea din nou acces la economiile lor (conturile fiindu-le blocate), anunță presa italiană.

De mai bine de zece zile, practic, toate plăţile băncii au fost suspendate, conturile bancare şi ATM-urile au fost blocate, astfel încât nu poţi obţine niciun eurocent.

Din noiembrie 2011, instituţia e condusă de doi comisari speciali trimişi de banca centrală a Italiei (Bank of Italy): Giuseppe Bonsignore și Raffaele Lener.

Un poliţist din Milano, client al băncii, spune că nu a reuşit să-şi plătească lucrările service la maşina sa din această cauză. El declară că are doar 20 EURO în buzunar, şi situaţia nu este deloc îmbucurătoare pentru că salariul îl primeşte în contul deschis la BNI.

Firma de brokeraj financiar Consultinvest Sim, cu sediul în Modena, a declarat deja că a preluat controlul activităţilor BNI şi încearcă să o salveze.

Precedentul BER – Trei luni de aşteptare

Un exemplu faimos este ce s-a petrecut cu fosta Banco Emiliano Romagnolo (BER). În decembrie 2010, aproximativ 1.200 de conturi au fost îngheţate în contextul în care banca se confrunta cu falimentul. Intesa Sanpaolo a declarat la scurt timp că încearcă să preia BER.

Pentru a îmbunătăţi operaţiunile,totuşi, clienţii băncii bologneze a trebuit să aştepte trei luni, până în 7 martie 2011, pentru a avea acces la conturile lor.

Riscul corralito

În Spania se află unele dintre cele mai vulnerabile bănci europene. Cuvântul corralito n-are nevoie de traducere pentru spanioli. Ei ştiu că înseamnă îngheţarea parţială a conturilor bancare, măsură luată în Argentina, acum un deceniu, pentru a face faţă ieşirilor masive de bani din sistem. Asta îl face atât de cumplit.