Anunțul a fost făcut de Palatul Élysée. Astfel, potrivit sursei citate, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a transmis omologului său rus Vladimir Putin, într-o convorbire la telefon, ”îngrijoarea (sa) gravă cu privire la starea sănătăţii” opozantului politic încarcerat Aleksei Navalnîi.

Totodată, liderul francez a mai vorbit și despre”respectarea drepturilor fundamentale” ale acestuia, a anunţat Palatul Élysée, relatează AFP.

În același timp, Macron a exprimat și susţinerea Franţei a partenerilor săi europeni în urma expulzării recente de către Moscova a 20 de diplomaţi cehi şi unul italian.

De menționat este faptul că, precizările liderului francez vin în contextul în care Rusia şi Occidentul şi-au multiplicat expulzările reciproce ale unor diplomaţi în ultimele săptămâni, pe fondul unor tensiuni exacerbate în centrul cărora se află Ucraina şi Navalnîi.

Mai exact, la începutul acestei săptămâni, Rusia a anunţat luni expulzarea unui diplomat italian ca represalii faţă de expulzarea de către Roma, în martie, a unor funcţionari ruşi într-un scandal de spionaj.

De cealaltă parte, Cehia a făcut și ea rândul ei aceași mișcare, expulzând 18 diplomaţi ruşi, pe care i-a prezentat drept spioni, iar Moscova a ripostat expulzând 20 de diplomaţi cehi.

Totodată, mai multe state membre ale Uniunii Europene (UE) au anunţat expulzări în semn de solidaritate cu Cehia, iar printre acestea se numără și România.

Macron cere reducerea tensiunilor cu Ucraina

Liderul francez l-a mai îndemnat pe Putin în cursul convorbirii la telefon să se angajeze cu bună credinţă şi în mod durabil la reducerea tesniunilor cu Ucraina. Mai exact, acesta i-a cerut să retragă trupele de la frontieră, o reafirmare clară a armistiţiului în Donbas şi o relansare credibilă a dialogului, potrivit Elysée.

Trebuie menționat faptul că, la finalul săptămânii trecute, armata rusă a început să-şi retragă zeci de mii de militari comasaţi de săptămâni la frontiera cu Ucraina, o desfăşurare care a condus la o intensificare a tensiunilor cu Occidentul şi care a alimentat temeri cu privire la un atac împotriva Kievului.

În acest context, şeful statului francez a subliniat ”necesitatea avansării concrete în problema prizonierilor, susţinerii umanitare şi apărării patrimoniului”.

”Cei doi preşedinţi au convenit să relanseze eforturi în cadrul Grupului de la Minsk în vederea ajungerii la o soluţie durabilă a situaţiei”, iar ”iniţiative concrete urmează să fie lansate în acest sens în zilele următoare”, precizează preşedinţia franceză.

În ceea ce privește situația dil Libia, Emmanuel Macron ”a subliniat necesitatea unei respectări a armistiţiului, a suveranităţii şi stabilităţii” acestei ţări, ”consolidării unui proces politic şi retragerii efective a forţelor străine de pe teren”.

În același timp, occidentul cere retragerea din Libia a mercenarilor din grupul paramilitar privat Wagner, apropiat lui Putin, care au luptat alături de forţele mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om din estul Libiei.

De cealaltă parte, Moscova neagă toate acuzațiile și susţine că nu are ”nici militari şi nici persoane în uniformă” pe teritoriul Libiei.

Sursă foto: INQUAM/Cornel Putan