Francezii au parte de vești bune. Cei care s-au vaccinat vor putea renunța la masca de protecție. Ei vor putea face acest lucru dacă se află într-o încăpere închisă și privată. Decizia a fost luată de Înaltul Consiliu pentru Sănătatea Publică din Franţa. Acest organism consiliază autorităţile franceze în materie de politică sanitară. Cu toate acestea, masca va trebui purtată în colectivitate sau în cazul în care o persoană din încăpere nu este imunizată.

Potrivit unui aviz referitor la adaptarea anumitor măsuri restrictive, instituţia recomandă ca „într-un cadru privat familial sau amical într-o încăpere închisă, toate persoanele reunite” ar putea să-şi scoată măştile „dacă au beneficiat toate de o schemă vaccinală completă şi cu condiţia să fie respectate celelalte măsuri restrictive: igiena mâinilor, distanţa interindividuală, aerisirea şi limitarea numărului de persoane la şase”, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Această recomandare nu se aplică dacă unul dintre membri nu este vaccinat complet sau are un factor de risc de a face o formă gravă (vârstă, comorbiditate).

Decizia care schimbă totul în Franța

Înaltul Consiliu subliniază că „prudenţa” rămâne în vigoare. În plus, în „cadru colectiv (colectivităţi şi medii exterioare deschise)” se va continua respectarea măsurilor restrictive precum purtarea măştii şi  limitarea deplasărilor, „în acord cu evoluţia deciziilor naţionale în funcţie de stadiul şi acoperirea vaccinală”.

Așadar, nu este vorba de a participa la reuniuni de persoane în afară de ceea ce este autorizat. Totodată, Înaltul Consiliu preconizează „campanii de comunicare pedagogică destinate cetăţenilor vaccinaţi pentru a le explica importanţa măsurilor restrictive, chiar dacă sunt vaccinaţi”.

Acesta subliniază că „ţine cont de eficienţa vaccinurilor disponibile în prezent asupra formelor grave de COVID-19” şi de măsurile restrictive cu privire la transmiterea SARS-CoV-2.

Creat în 2004 în Franţa, Înaltul Consiliu pentru Sănătatea Publică are în special sarcina de a contribui la elaborarea strategiei naţionale privind sănătatea şi de a furniza autorităţilor expertiza necesară gestionării riscurilor sanitare.