”Dosarul Iran” a fost completat cu încă două rapoarte care lansează semnale de alarma în ceea ce privește un iminent conflict în zonă. Forțele aflate acolo nu sunt numai în stand-by ci în stare de pre-război.

Asemenea papoarte au mai fost în trecut și au prevestit corect declanșarea unui război. Ce nu poate fi anticipat în totalitate este anvergura acestuia și nici durata. Miza reală pare să fie alta decât cea nucleară iar actorii sunt prea mari pentru ca forţele pe care le comandă să poată fi conţinute într-un singur areal. Acum 3 luni Michael Pregent, un fost ofițer de informații a publicat pentru ”The Jerusalem Post” o hartă care prezintă extrem de corect diverse scenarii.

Analiza revine în actualitate odată cu acuzațiile americanilor asupra iranienilor de atac asupra unor petroliere dar și informațiile conform cărora armata iraniană se pregătește pentru un asalt la scară mare împotriva unor zone strategice ale industriei petroliere saudite.

Toate par să fie o incercare reală a Iranului de a lovi în afara perimetrului său naţional şi de a obliga astfel forţele potenţial inamice să rămână cât se poate de mult în aliniamentele proprii, fie o mişcare a alianţei conduse de americani pentru a îndepărta atenţia asupra organizării unei eventuale ofensive care să lovească atât instalaţiile de producţie implicate în programul nuclear cât şi să oprească, poate definitiv, expansiunea Iranului, începută deja prin intermediul ”Coridorului iranian”.

Dacă ar ajunge să fie realizat, planul iranian ar însemna o redesenare a hărţii de putere a zonei, autonomizând în mare parte Irakul şi Siria care, de facto, ar fi puse sub protecţia internaţională asigurată de interesele ţărilor care profită direct de noua infrastructură, găsind, poate, o formulă de negociere pe bază de ofertă economică pentru populaţiile kurde pe teritoriul cărora trece o parte din conducta de nord, relatează adevarul.ro.