lipeasca de Gazprom, iar impreuna sa depuna o oferta pentru Petrom. „Intentionam sa cumparam doar anumite parti din Petrom, si nu toata compania”, spune Vagit Alekperov, presedintele Lukoil. El crede ca prin preluarea Petrom, Lukoil ar urma sa aiba probleme cu Consiliul Concurentei, pentru ca ar aparea probleme antitrust.
Cele 15 scrisori de intentie ar urma sa se transforme insa in cel mult sapte sau opt oferte. In dreptul unor firme precum OMV, MOL si PKN se indica formarea unui consortiu, Gazprom si Phoenix Oil si, probabil, Hellenic Petroleum vor veni de asemenea impreuna, iar Occidental Oil si Alon se pare ca doar au tatonat oferta romaneasca.
Suma cea mai indicata pentru preluarea Petrom este de un miliard de dolari. Valoarea de piata a companiei nationale pare a fi cifrata in jurul a 1,6 miliarde de dolari, asa ca nu se stie daca miliardul include si majorarea de capital de dupa preluarea a 34,3% din actiunile companiei nationale. Petrom are nevoie de 550 milioane de dolari pentru a-si aduce rafinariile la standarde occidentale de calitate si mediu.