Conform celor spuse de către Ludovic Orban într-o conferinţă de presă susţinută joi la Focşani, impactul dublării alocaţiilor este de 7 miliarde pe an iar acest lucru ar creşte deficitul cu 0,6%, potrivit news.ro

Dublarea alocaţiilor presupune un efort bugetar

„Dublarea alocaţiilor presupune un efort bugetar de aproximativ 7 miliarde lei pe an, ceea ce înseamnă o creştere seminificativă a deficitului cu 0,6%”, a declarat Ludovic Orban.

De asemenea, premierul a fost întrebat dacă mai există altă cale de atac după decizia CCR.

„Cu siguranţă. Am mai trăit acest episod. PNL va dubla alocaţiile, dar va dubla alocaţiile aşa cum am hotărât, în cinci trepte, până la ultima creştere a alocaţiilor care va fi la 1 iulie 2022. Deocamdată e numai un anunţ al Curţii Constituţionale, aşteptăm motivarea. În funcţie de motivare vom decide ce avem de făcut.

Din punctul nostru de vedere, creşterea alocaţiilor este o prioritate pentru PNL, dar această creştere a alocaţiilor trebuie făcută ţinând cont de realitatea economică, de resursele aflate la dispoziţia bugetului, astfel încât să nu fie o creştere mincinoasă care să nu poată să fie suportată ulterior şi să nu genereze consecinţe economice defavorabile”, a conchis premierul.

Curtea Constituţională a respins sesizarea Guvernului

Conform unui comunicat, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată, cu unanimitate de voturi, sesizarea Guvernului în legătură cu respingerea ordonanţei de urgenţă care prevede creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii.

De asemenea, la începutul lunii, Executivul a sesizat CCR asupra Legii privind respingerea OUG 123/2020 pentru modificarea articolului 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.

În data de 19 august, Camera Deputaţilor a adoptat decizional, proiectul de lege pentru respingerea ordonanţei de urgenţă privind creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii. Trebuie menționat că prin decizia Parlamentului, rămâne în vigoare legea care prevede dublarea alocaţiilor de la 1 septembrie, de la 150 la 300 de lei.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin