În contextul actual al scumpirilor, Iulian Iancu face un apel de urgență către guvernanți și le reamintește un plan pentru combaterea crizei energetice cu care România se confruntă.

„Pe de o parte guvernanţii ne spun să stăm liniștiți, pentru că statul compensează pentru noi. Realitatea însă este alta și arată cu totul altceva. Vin facturi foarte mari, din ce în ce mai mulți români nu se încadrează la acele compensări, iar furnizorii tac, facturează și fac profituri”, spune acesta.

„Prețurile s-au dublat sau triplat. Vin facturi de 10 ori, de 20 de ori mai mari”

Iulian Iancu anticipează că milioane de familii nu-și vor mai putea achita facturile la energie electrică în aprilie. De asemenea, acesta susține că oficialii de la putere au lăsat povara crizei actuale pe umerii pensionarilor și a oamenilor cu venituri mici.

„Din păcate nu vorbim de sute de familii, ci de milioane de familii până la 1 aprilie și trebuie să punem stop imediat acestui coșmar. Dacă vă aduceți aminte chiar în timpul dezvoltării legii spuneam că trebuie stopată imediat această lege pentru că ea nu va produce efecte în sensul scăderii, ci în sensul creșterii prețurilor.

Din păcate am avut dreptate! Prețurile s-au dublat sau triplat și iată că vin facturi de 10 ori, de 20 de ori mai mari. Ce se întâmplă în această situație? Nu facem altceva decât să transferăm întreaga povară a crizei pe seama oamenilor, din păcate a celor mai în vârstă, a pensionarilor și celor săraci în marea lor majoritate”, a exclamat acesta.

Mii de oameni și-au pierdut locul de muncă

Din nefericire, criza energetică a împins diverse companii mari să elimine diverși angajați pentru a-și putea permite achitarea facturilor la curent electric. Conform spuselor lui Iulian Iancu, „procentul va crește undeva către 80% dintre consumatorii casnici în paralel cu pierderea locurilor de muncă”, transmite antena3.ro.

„Din păcate, procentul va crește undeva către 80% dintre consumatorii casnici ai României în paralel cu pierderea locurilor de muncă pentru acele societăți care nu își mai pot permite să plătească asemenea facturi.

Sunt societăți cu care am vorbit zilele trecute care au primit în factură ofertă cu un preț de 10 ori mai mare decât prețul de anul trecut. A rebuit să se ducă activitatea, să disponibilizeze personal. Vă reamintesc că la Electro Argeș o unitate reper, au fost 250 de oameni daţi afară în Ajun de Crăciun.

Într-o nișă specializată oamenii aceia pleacă din țară, noi pierdem locuri de muncă, pierdem activități economice. Iată de la Electro Argeș la Azomureș și Alro. Ce fac acei oameni pentru că ei pe deoparte îşi pierd salariile, pe de altă parte le vin facturi pentru care nu își mai pot permite plățile lunare și atunci trebuie pus stop.”, a explicat Iulian Iancu.

„Nu putem să le luăm oamenilor dreptul la viaţă”

Iulian Iancu consideră că situația actuală este alarmantă și că trebuie implementate urgent măsuri noi deoarece, în unele situații, „factura a venit mai mare decât pensia sau salariul”, iar „acei oameni au și medicamente de cumpărat, au alimente de cumpărat, au de trăit.”

„Soluția este preț reglementat, adică nu de Guvern, ci de Autoritatea de Reglementare. Adică se pune un preț fix reglementat la producător, la furnizor, la transportatori și la distribuitor și atunci știm că prețul este undeva 50% față de anul trecut și putem trece și economia și populația României prin această criză.

Şi între timp să ne pregătim pentru ce urmează după perioada aceasta de şoc în care cu toții va trebui să avem soluția. Gândiți-vă dacă factura a venit mai mare decât pensia sau salariu acei oameni au și medicamente de cumpărat, au alimente de cumpărat, au de trăit. Noi nu putem să le interzicem să trăiască”, a spus Iulian Iancu.