Vești proaste pentru bucureșteni. Aceștia riscă să rămână fără apă caldă, dar și fără căldură. Situația vine în contextul în care Electrocentrala București (ELCEN), principalul producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire al Capitalei.

Mai exact, ELCEN se află în reorganizare judiciară și a solicitat Termoenergetica plata sumelor restante către companie, care la jumătatea lunii iulie se ridicau la peste 379 de milioane de lei.

Totodată, în notificarea adresată Termoenergetica, dar transmisă şi Primăriei Capitalei şi ministerelor Energiei, Finanţelor şi Dezvoltării, ELCEN cere şi sesizarea Ministerului Dezvoltării în vederea emiterii unui ordin comun al ministrului Dezvoltării şi al celui al Finanţelor pentru a aloca bugetului local al municipiului Bucureşti cotele defalcate din impozitul pe venit cuvenite, doar pentru plata obligaţiilor către Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti în valoare de peste 504 milioane de lei, reprezentând contravaloarea subvenţiei pentru energia termică livrată populaţiei, în perioada ianuarie – mai 2021.

De menționat este faptul că,  în notificare, ELCEN invocă datoria mare pe care o are către furnizorul de gaze naturale şi către furnizorii de servicii auxiliare, care la jumătatea lunii mai se ridica la 181,6 milioane de lei, dar şi o adresă primită de la ROMGAZ la jumătatea lunii mai, care informa că, în situaţia neachitării obligaţiilor de plată, va sista livrarea de gaze naturale către companie.

Fără căldură și apă caldă pentru bucureșteni

În același timp, ELCEN mai avertizează că în cazul în care toate obligaţiile de plată nu vor fi achitate, există riscul major să se repete situaţia înregistrată de ELCEN în relaţia cu RADET, existând premisele pentru creşterea exponenţială a datoriilor restante, cu consecinţa compromiterii sistemului de termoficare din Bucureşti.

ELCEN a mai anunțat că va apela la toate mijloacele legale pentru recuperarea sumelor datorate de Termoenergetica.

Amintim faptul că în luna mai, primarul Capitalei Nicuşor Dan anunța că Primăria Capitalei a acumulat datorii de 400 milioane lei către Compania Municipală Termoenergetica.

Potrivit acestuia, este vorba despre contravaloarea subvenţiei pentru energia termică livrată populaţiei. Tot atunci, edilul anunța că această întârziere va fi recuperată, având în vedere că în perioada verii subvenţia este mult mai mică.

„E vorba de subvenţie, după cum ştiţi, situaţia financiară a Primăriei nu a fost cea mai fericită, însă vreau să vă anunţ că ne însănătoşim în ritm rapid şi-n special vreau să-i anunţ pe oamenii cu care avem relaţii contractuale că ne ţinem de cuvânt, plătim şi că începem să devenim foarte serioşi în relaţia cu ei.

Da, pe partea financiară am acumulat datorii care sunt în jur de 400 de milioane, datorii din partea Primăriei către Termoenegetica şi de la Termoenergetica către ELCEN, numai că aceste datorii vor fi recuperate pentru că a trecut perioada de iarnă, în care subvenţia era foarte mare, iar noi dacă vom plăti, vom continua să plătim subvenţia la acelaşi nivel lunar, între 60 şi 80 de milioane de lei, cum am făcut-o până acum (pentru că acum subvenţia lunară e mult mai mică), o să recuperăm”, afirma Nicuşor Dan.