Centrale termoelectrice din Capitală sunt în grevă! Angajaţii de la CET Sud, Grozăveşti şi Progresul au oprit lucrul, nemulţumiţi de condiţiile de muncă. Din această cauză, mii de blocuri din Bucureşti au rămas fără căldură.

Din primele informaţii, este vorba de aproximativ 1.000 de blocuri care vor fi afectate, potrivit Antena 3.

Cei care au pornit greva spontană de vineri dimineaţă, au fost angajaţii de la CET Progresul. Ceilalţi angajaţi de la CET Grozăveşti şi Progresul le-au urmat exemplul.

Angajaţii vor negocierea contractului de muncă, mai exact a salariilor, a condiţiilor de muncă, dar şi a programului de activitate.

Vineri dimineaţă, în Ajunul Crăciunului, circa 1.000 de blocuri din Bucureşti nu au apă caldă şi căldură, iar numărul lor va creşte, având în vedere că nu se mai livrează agent termic nici pe reţeaua principală, nici pe cea secundară.

Deocamdată, niciuna din oficialităţile care se ocupă de furnizarea sau livrarea agentului termic nu au fost găsite.

Cel mai probabil, se pregătesc negocierile pentru această zi, având în vedere că este o grevă are bagă Capitala în frig cu o zi înainte de Crăciun.

România, afectată de creșterea prețurilor la energie electrică

În prezent, Uniunea Europeană se confruntă cu o scumpire semnificativă a tarifelor la energie electrică. Drept urmare, autoritățile europene caută deja soluții noi pentru protejarea populației.

În prezent, angajamentele din PNRR arată că până la sfârșitul lui 2021 vor fi afectate diverse centre de producție de energie electrică, fără a exista vreo alternativă care să asigure nevoile românilor iarna.

Recent, Klaus Iohannis, a participat la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins, desfăşurate la Bruxelles. Atunci, președintele țării noastre şi-a exprimat preocuparea faţă de majorarea preţurilor la energie electrică şi a evidenţiat impactul semnificativ asupra consumatorilor vulnerabili şi a mediului de afaceri în contextul actual al redresării economice.

De asemenea, și Nicolae Ciucă a fost zilele trecute la Bruxelles pentru discuţii despre preţurile ridicate la energie electrică.

La începutul lunii, premierul Nicolae Ciucă le-a transmis tuturor românilor care locuiesc la oraş şi sunt conectaţi la sistemele centralizate de încălzire că nu trebuie să-şi facă griji pentru această iarnă și că nimeni nu va sta în frig în lunile ce vor urma.

Şeful Guvernului a dat atunci asigurări că banii vor fi distribuiţi în cel mai scurt timp din fondul de rezervă, după analiza nevoilor fiecărei localităţi.