Prețul cărnii de porc s-a scumpit, la poarta fermei, cu 14% în luna aprilie, conform datelor prezentate de Comisia Europeană în iunie.

Scumpirea este determinată atât de criza pestei porcine în țara noastră, dar și de faptul că producătorii români au preferat să exporte mai mult, pentru a acoperi deficitul de carne de porc din Europa, lăsând piața internă neaprovizionată.

Peste porcină și prețurile mici au speriat fermierii de pe tot continentul, ei alegând să își reducă, în unele țări, semnificativ, efectivul, ceea ce a generat o lipsă a cărnii de porc în Uniunea Europeană.

Astfel, fermierii polonezi ș-au redus cu 18% efectivele de porci în 2018, iar cei olandezi și români cu 9%.

Mai mult: până în luna martie a acestui an, în România s-a redus cel mai mult, din toată Uniunea, numărul de porci sacrificați, cu 10% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut.

Concret, au fost sacrificate 913.000 de capete, din care au rezultat 83.000 tone de carne. Din această carne, nu toată a ajuns în consum, din cauza suspiciunilor adeverite sau nu de pestă porcină, care au cauzat sacrificarea a peste 360.000 de porci.