Sfârșitul pandemiei, dezastru pentru Moderna și BioNTech. Ce se întâmplă cu acțiunile lor

Cei mai buni producători de vaccinuri COVID-19 – Moderna, BioNTech și Novavax și-au văzut acțiunile în cădere liberă în această săptămână, în ciuda faptului că au anunțat o evoluție pozitivă.

Acțiunile Moderna au scăzut cu 10,2% în săptămâna de la închiderea pieței, iar acțiunile BioNTech au scăzut cu 18,1%. Acțiunile Novavax au scăzut cu 16,5%.

Nici Moderna nici Novavax nu au anunțat nimic care să le afecteze prețurile acțiunilor. Cel mai mare perdan, BioNTech, și partenerul său, Pfizer au avut de fapt o evoluție pozitivă.

De ce au scăzut totuși acțiunile

Investitorii par să fie din ce în ce mai preocupați de impactul asupra vânzărilor de vaccin COVID-19 odată ce viața va reveni la normal. Mai mult, șefii Pfizer și Moderna au declarat că se așteaptă ca pandemia să se încheie anul viitor. Cofondatorul BioNTech, Özlem Türeci, a anunțat chiar că COVID-19 va deveni „gestionabil”, fiind necesare boostere, probabil, la fiecare 12-18 luni.

În plus, a existat o nesiguranță cu privire la cât de mult ar rezista vânzările de vaccin aproape de nivelurile actuale. Moderna și BioNTech sunt dependente de vaccinurile lor pentru profituri. Dacă vor fi necesare boostere doar la 12-18 luni, așa cum anticipează Türeci, vânzările ambelor companii vor scădea considerabil după anul viitor.

Vestea proastă pentru oameni ar putea fi o veste bună pentru companiile de vaccinuri

Cu toate acestea, există un mod prin care toate cele trei companii ar putea să-și vadă acțiunile crescând. Apariția unor noi variante periculoase ale virusului s-ar traduce probabil în câștiguri mai mari pentru Moderna, BioNTech și Novavax.

Sursă foto: Dreamstime