Această companie renunță la dezvoltarea vaccinului său anti-COVID! Pfizer și Moderna domină piața

Decizia respectivă scoate în evidenţă provocările cu care se confruntă grupurile farmaceutice în concurenţa cu firma germană BioNTech, care a dobândit o poziție dominantă mulțumită alianţei cu compania americană Pfizer.

Până în momentul de față, cei doi parteneri au livrat 1,5 miliarde de doze de vaccin, devenind astfel cei mai mari producători de vaccinuri anti-COVID din Occident, conform informațiilor transmise de reuters.com

Sanofi îşi va concentra eforturile pe parteneriatul cu GlaxoSmithKline

Totuși, Sanofi îşi va concentra eforturile pe parteneriatul cu grupul britanic GlaxoSmithKline pentru a lansa pe piaţă un nou tip de vaccin anti-COVID care se bazează pe o abordare mai convenţională, şi pentru care procedurile de testare în masă au şi început.

Grupul francez a subliniat în ziau de marţi că decizia de a renunţa la dezvoltarea unui vaccin bazat pe tehnologia ARNm a fost luată în pofida rezultatelor pozitive înregistrate în a doua etapă a studiilor clinice.

Ce spune directorul de cercetare şi dezvoltare de la Sanofi Pasteur?

Rezultatele respective au încurajat compania franceză să continue studiile cu privire la această tehnologie pentru alte posibile vaccinuri împotriva gripei şi altor boli, dar să renunţe la domeniul COVID-19 din cauza prezenţei solide de piaţă de care se bucură cele două vaccinuri de tip ARNm aprobate deja, potrivit sursei menționate.

„Aceste rezultate ne vor lumina direcţia viitoare pentru programele noastre de dezvoltare cu privire la ARNm”, a transmis directorul de cercetare şi dezvoltare de la Sanofi Pasteur, Jean-Francois Toussaint.

Amintim că și firma germană CureVac a recunoscut poziţia dominantă a rivalilor la începutul acestei luni şi a anulat o parte din contractele de producţie semnate cu doi posibili parteneri pentru vaccinul său experimental de tip ARNm împotriva COVID-19.

Directorul general de la Sanofi, Thomas Triomphe le-a spus jurnaliştilor că UE şi Marea Britanie au comandat 75 de milioane de doze din vaccinul dezvoltat de firma franceză, mizând pe faptul că acesta va primi aprobările necesare în viitor

Vaccinurile de tip ARNm reușesc să păcălească corpul uman în a produce o serie de proteine denumite antigeni care se găsesc la suprafaţa coronavirusului care provoacă COVID-19. Mai apoi, antigenii stimulează sistemul imunitar să combată infecţiile viitoare.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin