Lovitură dură pentru AUR! Francis Tobă a fost ales deputat de Brașov pe listele AUR însă, după alegeri, formațiunea l-a exclus și a cerut ca mandatul său să nu fie valid.

În schimb, miercuri, acesta a depus jurământul în Camera Deputaților, devenind oficial parlamentar al României.

Amintim că numele acestuia apare în dosarul represiunii de la Sibiu din timpul Revoluției din 1989. Din acest motiv a fost exclus din partid de către copreședintele George Simion

Lovitură dură pentru AUR! Cum a ajuns acesta în Parlament

În decembrie 2020, au fost validate aproape toate mandatele parlamentarilor, mai puțin al lui Francisc Tobă, deoarece lipseau din dosar o serie de documente în original, iar decizia de validare a mandatului său a fost amânată.

Locotenent-colonel în rezervă, el a fost ales pe lista Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) în Brașov la alegerile din 27 septembrie, însă de atunci partidul a solicitat ca mandatul acestuia să fie invalidat din cauza acestor acuzații.

Mandatul lui Francisc Tobă a fost validat totuși după o modificare a regulamentului celor două camere, astfel încât să nu mai fie verificate în Comisia de validare a Parlamentului documentele deja validate de birourile electorale.

Coaliția de guvernare spune că regulamentul a fost clarificat, în timp ce parlamentarii AUR acuză că tocmai această modificare a regulamentului ar fi permis validarea mandatului.

La începutul acestei luni, în contextul excluderii Dianei Șoșoacă, AUR a transmis într-un comunicat că „pentru viitoarele scrutine electorale, AUR va institui un sistem mult mai riguros de verificare și selecție a candidaților, prin care să nu mai fie posibilă alegerea în funcții publice a unor persoane incompatibile cu legea sau cu valorile AUR și care nu acționează în conformitate cu deciziile forurilor de conducere ale partidului”.

Cum a ajuns Francis Tobă pe listele AUR

Francis Tobă a ajuns pe listele AUR după ce Partidul Neamului Românesc, din care făcea parte în acel moment, a încheiat un protocol electoral cu Alianța pentru Unirea Românilor.

Amintim că, la finalul anului trecut, Societatea Timișoara a înaintat o cerere către George Simion în care preciza că parlamentarii Francis Tobă și Nicolae Roman trebuie să fie deziși. Mai mult decât atât, acestora trebuia să le ceară demisia imediată din Parlament din cauza acuzațiilor care li se aduc.