Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a rămas fără imunitatea de eurodeputat. Guvernul de la Madrid a salutat rezultatul votului.

”Problemele Cataloniei se rezolvă în Spania, nu se rezolvă în Europa”, a transmis marți ministrul spaniol de externe.

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont, fără imunitate

Parlamentul European a votat marţi pentru ridicarea imunităţii a trei eurodeputaţi separatişti catalani, printre care se numără şi fostul lider al regiunii spaniole, Carles Puigdemont, urmăriţi în justiţie de autorităţile spaniole pentru tentativă de secesiune în 2017, transmit agenţiile internaţionale de presă.

În favoarea măsurii s-au pronunţat 400 de aleşi, 248 au votat împotrivă şi 45 s-au abţinut, la capătul unui vot secret care a început luni, a informat legislativul european.

În afară de Puigdemont, au mai rămas fără imunitate şi doi foşti membri ai guvernului regional catalan, Toni Comin şi Clara Ponsati.

Pentru ridicarea imunităţii lui Comin şi Ponsati s-au pronunţat 400 de eurodeputaţi, 247 au votat împotrivă şi 42 s-au abţinut, a anunţat vicepreşedinta PE, Heidi Hautala, citată de EFE.

Autoexilat în Belgia

Puigdemont şi Comin, autoexilaţi în Belgia, au devenit membri ai Parlamentului European în iunie 2019, în timp ce Ponsati, care se află în Scoţia, şi-a preluat oficial mandatul în ianuarie 2020, aminteşte Reuters.

”Votul asupra imunităţii noastre nu are legătură doar cu noi trei, @ClaraPonsati, @toni_comin şi cu mine, în calitate de persoane. Votul de astăzi (luni – n.r.) se referă la valorile pe care le apărăm, la ideea pe care ne-o facem despre democraţie şi la viitorul pe care dorim să-l construim în Europa”, avertizase luni Carles Puigdemont într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Agenţia de presă spaniolă notează că, deşi votul a fost secret, în favoarea ridicării imunităţii s-au pronunţat eurodeputaţii din Partidul Popular European şi cei mai mulţi europarlamentari din grupul Socialiştilor şi Democraţilor, liberalii din Renew Europe şi Conservatorii şi Reformiştii, potrivit unor surse din aceste partide, în timp ce Verzii şi Stânga Unită Europeană au votat împotrivă.

Votul nu înseamnă că Puigdemont, Comin şi Ponsati îşi pierd calitatea de eurodeputaţi, nici că vor fi extrădaţi automat în Spania, ci se traduce prin reactivarea mandatelor europene de arestare, blocate anul trecut în momentul în care cei trei şi-au preluat mandatele.

Acuzat de tentativă de secesiune

Puigdemont, Comin şi Ponsati intenţionează să organizeze chiar marţi o conferinţă de presă, pentru a oferi o reacţie la rezultatul votului, şi au lăsat să se înţeleagă că vor contesta decizia la Curtea de Justiţie a UE (CJUE), însă demersul lor nu va bloca retragerea privilegiului imunităţii, iar mandatele europene de arestare vor putea fi reactivate, notează EFE.

În 2019, mai mulţi lideri separatişti catalani au fost acuzaţi în Spania de aceeaşi infracţiune – tentativă de secesiune – şi au primit condamnări de până la 13 ani de închisoare.

Guvernul spaniol a salutat marţi rezultatul votului din Parlamentul European şi a transmis că ”problemele Cataloniei se rezolvă în Spania”.

Votul Parlamentului European ”trimite un triplu mesaj”, a apreciat într-o scurtă declaraţie ministrul afacerilor externe spaniol, Arancha Gonzalez Laya, unul dintre ele fiind acela că ”problemele Cataloniei se rezolvă în Spania, nu se rezolvă în Europa”.

”Aceasta este linia adoptată de guvernul catalan, de a întinde mâna forţelor politice catalane pentru a găsi o soluţie prin dialog şi negociere”, a insistat ea.

Celelalte două mesaje ale acestui vot se referă la faptul că un eurodeputat ”nu se poate prevala de statutul său pentru a evita să compară în faţa justiţiei naţionale” şi la ”soliditatea statului de drept din Spania”, a mai spus şefa diplomaţiei spaniole.