Avocatul lui Carles Puigdemont  vine cu detalii de ultimă oră. Acesta anunță că clientul său care a fost arestat joi în Sardinia a fost eliberta vineri și a primit permisiunea de a părăsi Italia, în ciuda faptului că justiţia acestei ţări nu a decis încă cererea de extrădare depusă de Spania, unde liderul separatist este dat în judecată pentru rol într-o tentativă de secesiune în 2017.

Astfel, fostul preşedinte separatist catalan a părăsit închisoarea din Sassari, în Sardinia, unde era ţinut vineri. Potrivit avocatului său italian Agostinangelo Marras, i s-a permis să părăsească Italia în aşteptarea unei viitoare audieri la care intenţionează să participe pe 4 octombrie. Decizia privind extrădarea sa ar putea dura săptămâni.

La plecare, Puigdemont  a transmis și un mesaj destul de dur.

„Spania nu pierde niciodată ocazia de a fi ridicolă”, a denunţat Puigdemont la plecare, scrie AFP.

Amintim faptul că, potrivit TVE, separatistul catalan Carles Puigdemont a fost reţinut în insula italiană Sardinia, joi seară, în baza unui mandat emis de justiţia spaniolă, scrie news.ro.

În ceea ce privește acuzațiile aduse, statul spanol l-a găsit vinovat de răzvrătire, motivând că a organizat un referendum ilegal pentru independenţa Cataloniei în 2017. În acea perioadă, Puigdemont, fost preşedinte al regiunii, a plecat din Spania după vot, s-a stabilit în Belgia şi a primit un mandat de eurodeputat.

Criza politică din Spania 

Referitor la referendumul din 2017, potrivit sursei citate, acesta a provocat o criză politică în Spania, parlamentul regional catalan declarând independenţa faţă de ţară, iar Madridul impunând o guvernare directă asupra Cataloniei.

Deși în primă fază Puigdemont a avut imunitate în faţa acuzării după ce a fost ales membru al Parlamentului European în 2019, acesta i-a fost ridicată în luna iulie a acestui an. De menționat este faptul că fostul lider poate face mai multe mișcări în acest sens.

Mai exact, Puigdemont ar putea solicita din nou măsuri de protecţie Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru a încerca să îşi recupereze imunitatea ca eurodeputat şi să oprească extrădarea în Spania.

Pe de altă parte, Curtea Supremă spaniolă a asigurat că ordinul european de reţinere, emis pe 14 octombrie 2019, nu a fost suspendat vreodată.

Joi seară, Biroul său a transmis că a fost arestat pe aeroportul Alghero, după ce a fost oprit de poliţia italiană, în contextul în care Puigdemont călătorea pentru a participa la un festival de folclor catalan.

Guvernul spaniol a transmis într-un comunicat ulterior că arestul acestuia este o măsură care se aplică în cazul oricărui cetățean european care trebuie să răspundă în fața justiției.

„Arestarea domnului Puigdemont corespunde procedurii juridice în curs care se aplică oricărui cetăţean european care trebuie să răspundă în faţa curţilor de justiţie. El trebuie să se supună acţiunii juridice ca orice alt cetăţean”, informa Executivul.