Obiectivele acestui pact, care va fi oficializat la Consiliul European de primăvară din 24-25 martie, sunt durabilitatea finanţelor publice, o economie competitivă şi sisteme financiare solide, după cum a subliniat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii.

Guvernele din zona euro vor trebui să-şi coordoneze mai bine economiile pentru a spori competitivitatea zonei euro şi să respecte condiţionalităţi anuale clare privind competitivitatea economică, creşterea gradului de ocupare a foţei de muncă şi sustenabilitatea bugetelor pe termen lung.

Acordul pentru crearea "Pactului pentru euro" a facilitat practic şi o altă decizie importantă – cea de consolidare a actualului Instrument European de Stabilitate Financiară (EFSF).

Astfel, liderii din zona euro au decis ca cele 440 de miliarde de euro din cadrul Instrumentului European de Stabilitate Financiară (EFSF) să fie disponibile integral, iar în cadrul mecanismului permanent de stabilitate financiară, care va intra în vigoare la jumătatea anului 2013, să fie puse la dispoziţie 500 de miliarde de euro.

Până în prezent, doar de 250 din cele 440 de miliarde de euro din cadrul EFSF reprezentau capacitatea efectivă de împrumut, ca urmare a unei condiţii privind un calificativ bun al ratingului de ţară pentru obţinerea creditului de către statul în cauză.

De asemenea, va fi posibilă vânzarea de obligaţiuni de stat pe piaţă în caz de dificultăţi financiare, cu condiţia ca ţara respectivă să facă obiectul unui program de asistenţă bazat pe o condiţionalitate strictă.
Sursa: Agerpres