Liderii G7 au discutat vineri, în cadrul sumit-ului, despre reconstruirea economiilor lumii având în vedere pandemia de coronavirus. Această reconstruire ar urma să se facă prin liber schimb. n plus, s-a discutat și despre contracararea politicilor „neorientate spre piață” ale Chinei.

Liderii au cerut o apărare mai puternică împotriva unei eventuale viitoare pandemii, discutând inclusiv posibilitatea unui tratat global pentru sănătate, dar accentul a fost pus pe o redresare prietenoasă cu mediul înconjurător, chiar în ziua în care Statele Unite au au revenit în cadrul acordului pentru climă de la Paris.

„Vom avea nevoie de locuri de muncă și creștere după această pandemie”, a spus Johnson în deschiderea reuniunii.

Potrivit unui comunicat de presă, G7 va promova economiile deschise, „fluxul de date pe bază de încredere” și va lucra la „un sistem de tranzacționare multilateral modernizat, mai liber și mai corect, bazat pe reguli”.

Liderii G7 au vorbit și despre relația cu China

Referitor la China, liderii G7 au spus că „se vor consulta reciproc cu privire la abordări colective față de politicile și practicile care nu sunt orientate spre piață”.

Totuși, deși Biden a desemnat China drept „cel mai serios concurent” al Statelor Unite, țara a fost menționată o singură dată în comunicatul oficial.

Tonul summit-ului a fost în mod clar orientat spre cooperare, după ce Biden a venit cu un mesaj de reimplicare în cadrul instituțiilo globale, după cei patru ani de mandat ai lui Donald Trump.

Fonduri de miliarde de dolari pentru COVAX

Liderii G7 au promis fonduri de miliarde de dolari pentru COVAX, un program de vaccinare împotriva COVID-19 pentru țările mai sărace.

„COVID-19 arată că lumea are nevoie de o apărare mai puternică împotriva riscurilor viitoare la adresa securitatea sănătății globale. Vom continua să ne sprijinim economiile pentru a proteja locurile de muncă și să sprijinim o redresare puternică, durabilă, echilibrată și favorabilă incluziunii”, se arată în comunicatul G7.

G7, format din Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Canada, are un produs intern brut cumulat de aproximativ 40 de trilioane de dolari – aproape jumătate din economia globală.

Sursă foto: Dreamstime