El a fost întrebat în legătură cu informaţiile apărute în presa românească potrivit cărora Comisia Europeană urmează să comunice României presuspendarea Programelor Operaţionale Sectoriale de Transport şi Competitivitate Economică.

"În primul rând, aş vrea să spun că, deocamdată, n-am primit niciun fel de comunicare oficială din partea Comisiei Europene, deci aşteptăm aceste comunicări şi o să vedem în ce constau presuspendările", a declarat Orban.

În context, ministrul a arătat că executivul european a propus României corecţii financiare de peste 500 de milioane de euro pentru cele patru programe operaţionale gestionate la nivel european de Directoratul General Regio al Comisiei – Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu, POS Transport şi POS Creşterea Competitivităţii Economice.

‘Comisia Europeană ne-a propus nişte sancţiuni extrem de dure, ele merg la sume de peste 500 de milioane de euro, deci acele corecţii financiare, doar pentru cele patru programe operaţionale gestionate de DG Regio’, a afirmat Leonard Orban.

Oficialul a reclamat, printre cauzele eventualei presuspendări de fonduri structurale şi de coeziune, problemele majore în achiziţiile publice şi capacitatea administrativă foarte slabă din România.

"Care sunt cauzele situaţiei în care ne aflăm? Sunt multiple – sunt legate de capacitatea administrativă foarte slabă, foarte scăzută, lipsa de expertiză e prezentă cam peste tot. Ţine de problemele majore în domeniul achiziţiilor publice, ţine inclusiv de lipsa de experienţă a unor beneficiari şi mai sunt şi alţi factori, nepregătirea din timp a întregului proces, atât din punct de vedere instituţional, procedural, cât şi bugetar", a mai spus ministrul Afacerilor Europene.
Sursa: Agerpres