"Statul federal face prea puţin, aproape nimic" a explicat pentru agenţia AFP Robyn Thomas, directoare la Centrul juridic împotriva violenţelor cu arme de foc.

Legea votată de Congresul american în 1993, "legea Brady", a făcut obligatorie verificarea antecedentelor criminale şi psihiatrice înainte de vânzările de arme. Dar 40% din aceste vânzări nu sunt afectate de această lege deoarece ele intervin între particulari – pe site-uri de specialitate care servesc drept intermediare persoanelor – sau în standurile expoziţiilor de arme. Această lege afectează doar magazinele de arme.

De altfel, la nivel federal există multe scăpări, de exemplu milioane de dosare ale unor persoane dezechilibrate nu au fost transmise de FBI. Jared Loughner, care a ucis şase persoane şi a rănit-o grav pe parlamentara Gabrielle Giffords în Arizona, în ianuarie 2011, a obţinut avizul favorabil înainte de a cumpăra armele.

Din 50 de state, 13 nu consultă decât Casieria statului în care se află cumpărătorul: antecedentele penale din alt stat, sau la nivel federal, nu apar prin urmare în fişierul consultat. Majoritatea restricţiilor privind vânzările de arme de foc depind de fiecare stat în parte.

California are legislaţia cea mai restrictivă: toate vânzările de arme de foc necesită consultarea fişierului federal. În Connecticut (nord-est), unde a avut loc masacrul de vineri, posesia sau transferul de arme de asalt sunt interzise, aceasta incluzând şi puşca de asalt Bushmaster M4 găsită de poliţie la faţa locului. Atacatorul a folosit şi două pistoale, un Sig Sauer şi un Glock, două arme care necesită obţinerea unui certificat prealabil oricărei cumpărări.
Sursa: Agerpres