Ionel Blanculescu: Cat mai repede voi face o reevaluare profesionala pe baza probitatii morale si profesionale, la toate entitatile, la toti salariatii, de la mic la mare. Am gandit in felul urmator: de exemplu, am la Garda Financiara 1.200 de persoane. Din acestea, cu certitudine, 20-30-50% sunt acele persoane obisnuite cu acea spaga de la firme.
Capital: Cum ii veti schimba?
Ionel Blanculescu: Voi colabora cu toate organismele din stat, servicii specializate, Ministerul de Interne.
Capital: Daca nu i-ati prins, cum ii veti da afara?
Ionel Blanculescu: Sunt anumite elemente, referitoare la probitatea morala si profesionala, care se leaga. Un astfel de individ care ia spaga se constata ca este si slab pregatit profesional. Facem reevaluari profesionale, iar pe baza rezultatelor clare – care pot fi contestate, normal – vom dovedi negru pe alb care sunt capabili, care nu sunt capabili. As prefera ca o companie specializata in resurse umane sa organizeze astfel de reevaluari, ca sa fie o chestie neutra. Ma intereseaza inclusiv nivelul lor de inteligenta, si nu neaparat daca stie ca evaziunea fiscala poate fi probata cu nu stiu ce elemente. Daca este un tip cu grad de inteligenta mare, sigur nu se va deda la acte imorale. Voi aduce tineri care au terminat ASE-ul sau Dreptul. Doresc sa aduc cat mai multi tineri in actul de control.
Capital: Ce alte schimbari vor mai exista?
Ionel Blanculescu: Peste doua-trei luni de zile vom veni cu un know-how in materie de combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei. Vom iesi cu o lege care va modifica o sumedenie de acte normative pe toate domeniile economic, financiar, bancar, protectia consumatorului etc. Aceste elemente sunt acum la nivel de gandire. Trebuie puse pe hartie. Cu certitudine, dupa introducerea acestui pachet de acte normative noi, colectarile la buget vor creste.