Noua lege a pensiilor aduce numeroase modificări importante. Una dintre cele mai semnificative schimbări este legată de lucrătorii din domenii cu condiții speciale sau deosebite.

În esență, se introduce un sistem de puncte pentru aceste condiții de muncă speciale. Acesta implică expunerea la riscuri profesionale ce afectează direct sănătatea lucrătorilor.

Legea precedentă acorda anumite bonusuri pentru condițiile speciale de muncă. Noua lege propune un alt sistem de bonusuri, însă acestea sunt mai reduse. Scopul noii legi este de a descuraja existența locurilor de muncă cu condiții speciale în economia României. În acest fel se urmărește ca angajatorii să investească mai mult în condițiile de muncă.

Puncte de stabilitate după 25 ani de muncă

Există, însă, și o altă modificare importantă. S-a decis introducerea unui alt concept. Este vorba de un sistem de puncte pentru stabilitate. Acesta se acordă după ce ai muncit timp de cel puțin 25 de ani.

Principiul pe care se bazează această măsură este că, cu cât petreci mai mult timp pe piața muncii și muncești mai mult, cu atât ai mai multe șanse să primești o pensie mai mare. Asta pentru că se vor acumula aceste puncte de stabilitate.

pensie, pensii, pensionar, legea pensiilor
Pensie mai mică pentru anumiți români/SURSA FOTO: Pexels

Pensii mai mici pentru o anumită categorie de români

Astfel, pentru fiecare an lucrat după ce ai depășit pragul de 25 de ani, primești un bonus pentru activitatea desfășurată pe piața muncii.

„Însă, combinate cele două, pentru anumite locuri de muncă dau cu minus. Și aici mă refer în principal la locurile de muncă din zona activităților cu riscuri individuale uriașe.

Mă refer la Compania națională de la Cernavodă, nucleara de la Cernavodă, exact în zona nucleară Cernavodă, Institutul de Reactori Nucleari Electrici (IRNE) de la Colibaşi și în ultimul rând Feldioara, Brașov”, a explicat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS) la Antena 3.

Liderul BNS a arătat că angajații de la toate aceste trei instituții vor fi direct afectați, urmând să aibă pensii mai mici.

Legea pensiilor vine cu riscuri suplimentare pentru cei care se pensionează

În privința cuantumului reducerii, există diverse variabile de luat în considerare. Aici el a adus în atenție nivelul salariului anterior, numărul de ani lucrați etc. Dumitru Costin a explicat care este motivul acestei scăderi a pensiilor.

„Pentru că acest mecanism de stabilitate, repet, se acordă după 25 de ani, iar conform mecanismului din legea de pensionare în condiții speciale, oamenii aceștia nu pot lucra mai mult de 20 de ani.

Deci ei niciodată nu vor atinge acest prag prin care să primească și bonusurile”, a mai spus președintele Blocului Național Sindical.

Sindicaliștii avertizează că noua lege a pensiilor aduce riscuri suplimentare pentru cei care se pregătesc să intre în perioada de pensionare. Conform acestei noi legi, lucrătorii care desfășoară activități în condiții deosebite sau speciale primesc un număr suplimentar de 0,25 sau 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au lucrat în aceste condiții.

În comparație cu vechea lege, care prevedea o majorare a punctajelor lunare cu 25% sau 50%, în funcție de grupă, diferența de calcul poate rezulta într-o scădere de până la 7 puncte în favoarea pensionarului sau asiguratului care a lucrat în condiții speciale, ceea ce înseamnă o pensie mai mică. Locurile de muncă în condiții deosebite sau speciale sunt considerate acelea care pot duce la îmbolnăviri profesionale în timp.

Metoda prin care se calculează punctele de stabilitate la pensie

Numărul total de puncte acumulate de către un asigurat este determinat prin adunarea punctajelor anuale ale acestuia, inclusiv cele corespunzătoare perioadelor de necontributivitate, și a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al asiguratului este calculat prin împărțirea sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic la 12.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani, se acordă un anumit număr de puncte de stabilitate în funcție de durata suplimentară a acestui stagiu:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat în plus față de cei 25 de ani. De exemplu, pentru un stagiu între 25 și 30 de ani se acordă 2,5 puncte;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat în plus față de cei 30 de ani. De exemplu, pentru un stagiu între 30 și 35 de ani se acordă 3,75 puncte;
  • 1 punct pentru fiecare an realizat în plus față de cei 35 de ani.