De vreo două săptămâni, specialiștii sud-coreeni vorbesc despre instalarea celui de-al treilea val al pandemiei de coronavirus în țara lor. Nu o spun răspicat, ca să nu creeze panică, dar felul în care interpretează cifrele momentului în dezbateri publice lasă să se înțeleagă acest lucru. Principalul barometru este numărul de infectări zilnice care, comparativ cu lunile trecute când Coreea de Sud s-a confruntat cu ceea ce specialiștii locali au denumit valul doi, a cunoscut creșteri semnificative. Este vorba de nici 400 de cazuri depistate în fiecare zi. O cifră extrem de mică dacă ne gândim că, la o populație de peste două ori mai mică, România înregistrează aproximativ 10.000 de îmbolnăviri într-un interval de 24 de ore!

La nici 400 de cazuri pe zi, sud-coreeni sunt în alertă

Însă, pentru autoritățile sud-coreene, cele 386 de cazuri (n.r. cifră aflată în dinamică) sunt un semnal serios de alarmă atâta vreme cât, acum trei-patru luni, s-au confruntat cu aproximativ 50 de cazuri pe zi. Cu toate că cifrele actuale sunt extrem de mici raportate la o Europă îngenuncheată de virus, sud-coreeni acționează totuși cu mare precauție. Au adăugat, față de elementele de siguranță inițiale (roboței care depistează portul incorect al măștii medicinale, scanere termosensibile de tot felul, drone cu ajutorul cărora fac dezinfecții, control absolut al accesului în diferite instituții publice cu ajutorul codurilor de bare din telefoanele mobile), elemente noi în strategia de apărare a populației împotriva acestui virus ucigaș. 

Aliat le este tehnologia de ultimă oră pe care o folosesc la capacitate maximă pentru a monitoriza și avertiza întreaga populație. Telefoane date fiecărui cetățean care s-a aflat la un moment dat, fără să știe, într-un focar de COVID-19, dar și informații trimise pe SMS cu privire la evoluția numărului de îmbolnăviri din zona în care locuiește cel căruia i se adresează mesajul. Aceasta este doar o parte a muncii pe care autoritățile din Coreea de Sud  o depun pentru ca virusul să facă cât mai puține victime și daune economice.  

Fiecare sud-coreean primește pe telefonul mobil SMS-uri cu evoluția COVID-19 din zona în care el locuiește. Informațiile acoperă o rază de 60 de kilometri

”Informațiile trimise prin SMS, legate de evoluția numărului de cazuri și, implicit, de zonele ceva mai periculoase din punct de vedere epidemiologic acoperă o rază de aproximativ 60 de kilometri față de punctul în care se află cel căruia i se adresează mesajul. Așa, omul poate să-și gestioneze în siguranță drumurile pe care le are de făcut. Știe dacă se mai duce sau nu într-un anumit loc. Așa nu va intra fără să știe într-un focar de infecție și se va proteja mult mai bine. SMS-ul conține regiunea și numărul de infectări depistate acolo. Nu se dau detalii exacte cu privire la locul în care s-au produs acele îmbolnăviri, ci doar la nivel de zonă”, povestește Teodora Suciu, o româncă stablită de peste zece ani la Seul. 

Autoritățile îi monitorizează pe sud-coreeni și știu dacă s-au aflat într-un focar 

Când la un magazin, la o frizerie, la un restaurant, la un bar-karaoke sau la o sală de sport – o afacere mică sau parte a unei mari rețele comerciale -, sunt înregistrate cazuri de COVID-19, toți cei care s-au aflat acolo în perioada critică sunt contactați de primărie! Acesta este, de fapt, un alt punct al strategiei de apărare a populație împotriva COVID-19. Omul nu știe că a fost într-un focar, dar autoritățile, ajutate de tehnologia de ultimă oră, știu și acționează. GPS-ul telefonului mobil este cel care punctează prezența într-un anume loc ce este considerat focar de infecție. 

”Nu există sud-coreean care să nu umble cu telefonul la el. Atunci când, cu ajutorul GPS-ului, omul a fost localizat într-un magazin, de exemplu, unde s-au înregistrat cazuri de coronavirus, autoritățile, primăria, îi sună pe toți cei care au trecut prin acel magazin și îi invită să se ducă la testare. Sunt puncte de testare gratuită peste tot, iar răspunsul testului rapid este dat în șase-opt ore. La unele nici nu trebuie să cobori din mașină, durează un minut, două. Și oamenii se duc pentru că aici 95-96 la sută din populație aplică regulile cu sfințenie. Poartă mască, respectă distanțarea, se testează. Nu li se spune care e focarul în care s-au aflat  pentru a nu îi crea probleme economice patronului. Dacă e un magazin mare, care se poate susține mai ușor, se închide câteva zile pentru dezinfecție. Cele mici nu se închid, ci doar se iau măsuri de siguranță”, mai spune Teodora., director de dezvoltare la o organizație guvernamentală din Ministerului Agriculturii sud-coreean, postură din care intermediază exportul de ginseng la nivel mondial.

În Coreea de Sud, coronavirusul a ucis 510 oameni de la începutul pandemiei

Cele nici 400 de cazuri de COVID-19 înregistrate acum pe zi sunt suficiente, iată, pentru ca autoritățile de la Seul – un colos economic al lumii -, să se declare a fi în alertă. O stare plasată în valul trei al pandemiei cotată cu nivelul doi de alertă (față de 1,5 cel anterior), care însă nu panichează pe nimeni. Viața merge merge înainte fără restricții majore, fără carantinarea unor zone. Fără închiderea școlilor și a grădinițelor. Doar cu recomandări. 

Sud-coreeni au înțeles că autoritățile le monitorizează, cu ajutorul tehnologiei, fiecare pas. Cifrele arată că totul este spre binele lor motiv pentru care ei răspund pe măsură. Poartă mască (obligatorie în toate spațiile deschise și închise), se testează, păstreză distanțarea fizică, se preocupă de igiena personală, respectă indicațiile de a nu mai lua masa în localuri, de a nu se mai aduna, în fața unui pahar, la un karaoke, după o anumită oră. Evită grupurile mari și, acolo unde este cazul, respectă carantina impusă. Au fost doar vreo două exemple – un coreean și un cetățean străin -, care au gândit altfel și au fost arestați. Așa, se scrie lecția sud-coreeană de supraviețuire într-un stat puternic tehnologizat care, de la începutul pandemiei, a pierdut 510 vieți răpuse pe altarul pandemiei de COVID-19. 

”Coreea de Sud este un loc extrem de sigur!”,

Poate și de aceea, la finalul discuției, Teodora Suciu ne-a spus că, în toată această criză medicalo-economică ce a dat peste cap viața întregii planete, Coreea de Sud este garanția siguranței. 

”În plină pandemie, în plin val trei, pot să spun că aici mă simt în siguranță. Coreea de Sud este un loc extrem de sigur în ceea ce privește măsurile epidemiologice!”, a mărturisit românca plecată din Oradea în urmă cu mai bine de un deceniu.