Protestul de la metroul bucureştean a aruncat Capitala în haos, vineri. Premierul Florin Cîţu vrea ca cei vinovaţi să plătească, la propriu, pentru daunele create. Banii vor fi recuperaţi de la cei care sunt vinovaţi de această grevă, iar toţi protestatarii vor primi salariile mai mici pentru luna martie.

Protestarii de la metrou, arşi la buzunare

Duminică, prim-ministrul a anunţat măsuri după protestul de la metrou pe care-l consideră ilegal. Florin Cîţu cere recuperarea prejudiciului de la cei care se fac vinovaţi, constituirea Metrorex ca parte civilă în procesul de recuperare a sumelor, dar şi reducerea salariului cu o zi pentru toţi cei care au participat. ”Nu voi permite să fim şantajaţi”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

”Nimeni nu este mai presus de lege!  Şi ca să mă asigur, acestea sunt măsurile pe care le impun, ca urmare a acţiunii ilegale de la metrou, condusă de fostul deputat PSD, Ion Rădoi:

– recuperarea prejudiciului la nivelul societăţii comerciale şi imputarea sumei stabilite ca prejudiciu celor care se fac vinovaţi;

– constituirea Metrorex ca parte civilă în evantualele procese de recuperare a daunelor;

– Metrorex va stabili clar cine a participat la acţiunea ilegală şi va reduce salariul acestora cu o zi;

– instituţiile statului trebuie să-i ajute pe cetăţenii şi societăţile comerciale să recupereze pierderile cauzate de acţiunea ilegală;

– sesizări penale care au fost deja făcute”, a scris, duminică, pe Facebook, Florin Cîţu.

„Aşa cum e firesc, orice negociere se va face cu respectarea strictă a legii”

În plus, premierul a precizat clar că autorităţile nu vor fi şantajate de un grup organizat în stil mafiot.

”În mandatul meu, nu voi permite să fim şantajaţi de un grup de oameni organizaţi în stil mafiot.

Aşa cum e firesc, orice negociere se va face cu respectarea strictă a legii. REFORMA companiilor de stat continua”, a mai transmis Florin Cîţu.

Circulaţia metrourilor a fost blocată, vineri, după ce câteva sute de angajaţi ai Metrorex au coborât pe calea de rulare la staţia Piaţa Unirii. Protestul, considerat ilegal de către autorităţi, s-a încheiat de-abia vineri seară.

După ziua de vineri, Metrorex a depus plângere pentru terorism, care a ajuns la DIICOT, iar ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a sesizat DNA.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin