Laura Codruța Kovesi vrea ca EPPO să fie văzut drept un instrument util împotriva grupărilor mafiote și corupției

Mai precis, șefa Parchetului European (EPPO) spune că ambiția instituției este de a fi „cel mai bun instrument disponibil pentru a urmări grupurile infracționale organizate și infractorii cu gulere albe”.

„Ambiția noastră este de a fi cel mai bun instrument disponibil pentru a urmări grupurile infracționale organizate și infractorii cu gulere albe. Aș dori să vedeți EPPO ca pe o oportunitate unică, o piatră de hotar spre o activitate polițienească cu adevărat transnațională”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Kovesi anchetează nu mai puțin de 500 de cazuri de fraudă cu fonduri europene

Amintim că Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef la Parchetul European, anchetează nu mai puțin de 500 de cazuri de fraudă cu fonduri europene, dintre care câteva zeci chiar în România. Valoarea totală a acestor fraude se ridică la 5,4 miliarde de euro, bani ce urmează să ajungă înapoi la bugetul Uniunii Europene.

Europarlamentarul USR Nicu Ştefănuţă, raportor general pentru bugetul UE pe 2023, a susținut acest lucru într-un interviu pentru news.ro acordat anterior la Strasbourg.

De asemenea, Nicu Ştefănuţă a precizat că alocarea bugetară pentru Parchetul European a crescut în acest an.

„Noi am crescut-o, noi am apărat-o”, a declarat acesta, adăugând „chiar eu, ca responsabil din partea grupului Renew”.

„Parchetul European aduce bani înapoi la bugetul UE, bani care erau cheltuiţi ilicit, bani care ajungeau în mâinile unor corupţi. Cu procurorii pe care îi avea, Laura Codruţa Kovesi nu reuşea să ducă atâtea cazuri câte erau în UE. Plus că mai sunt şi ”tălpi”: nu toţi sunt entuziasmaţi să dea putere Parchetului European.

Deci putem aduce până la 5,4 miliarde de euro înapoi la bugetul UE. Acestea sunt cele peste 500 de cazuri de fraudă pe care Laura Codruţa Kovesi împreună cu colegii ei le-au identificat deja. Dintre acestea, 60 vizează România. Fiecare ban în plus pe care noi îl punem la bugetul Parchetul European aduce mult mai mult înapoi”, spune europarlamentarul.