Directorul Instrumentului european de stabilitate financiară, Klaus Regling, va efectua vineri o vizită în China, ‘pe fondul crizei datoriilor suverane în Europa’, a anunţat miercuri delegaţia Uniunii Europene la Beijing, relatează AFP.
China ar putea deveni un important contributor la acest fond de ajutor dacă şefii de stat şi de guvern reuniţi miercuri la Bruxelles decid să îl extindă prin participarea investitorilor externi, privaţi şi publici.

‘Dl Regling este ideal plasat pentru a discuta despre provocările economice cu care se confruntă UE şi recentele măsuri luate pentru a răspunde crizei în contextul în care FESF se află în centrul soluţionării crizei şi a fost creat pentru salvarea stabilităţii financiare a zonei euro’, explică UE într-un scurt comunicat.

Anunţul acestei vizite intervine în contextul în care liderii din zona euro se întâlnesc miercuri la Bruxelles, sub presiunea lumii întregi, pentru a adopta un plan permanent care să permită soluţionarea crizei datoriei şi salvarea monedei comune.

Miercuri, cotidianul China Daily a indicat că ţările emergente şi China sunt de acord să participe la un fond de ajutor european prin intermediul Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Citând o sursă neidentificată ‘apropiată de decidenţii europeni’, cotidianul indică faptul că ‘acordul ţărilor emergente ar putea fi inclus în documentul final al summitului liderilor europeni’, dacă în cadrul reuniunii de la Bruxelles se va decide deschiderea fondului pentru investitori străini privaţi şi publici, precizează ziarul de limbă engleză.
Rezervele valutare au atins 3.201 miliarde de dolari

Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au ajuns la 3.201,7 miliarde de dolari la sfârșitul lunii septembrie, după ce atinseseră 3.044,7 miliarde de dolari la sfărșitul lui martie și 2.847 miliarde dolari la sfârșitul anului trecut
SURSA: Agerpres