inregistrata a fost destul de scazuta pentru aceasta perioada a anului.
Investitorii care acum doua luni se pregateau pentru eventuale cresteri ale lichiditatii din lunile de toamna au avut parte de un inceput de septembrie destul de dezamagitor. Volumele de tranzactionare sunt cel mult la fel de mari ca si cele de acum doua luni, iar evenimentele importante care sa anime piata se mai lasa inca asteptate. Totusi, atat investitorii, cat si analistii raman destul de optimisti in ceea ce priveste cresterea lichiditatii in saptamanile care urmeaza. „Fara o valoare a tranzactiilor ridicata, este foarte greu sa se intample ceva in piata. Cred ca in saptamanile urmatoare lichiditatea va creste si abia apoi se vor misca si preturile”, spune Emil Ogica, presedinte la Intercapital Invest.
Analistii considera ca, pentru cele cinci societati de investitii financiare, saptamana care a trecut nu a fost tocmai buna. In afara actiunilor SIF 5 si SIF 4 al caror pret a stagnat, celelalte au scazut cu procente intre 1,5 si 6% pe parcursul intregii saptamani. Practic, in acest moment pretul titlurilor SIF se gasesc aproape la aceleasi valori ca la inceputul verii. Previziunile celor care sperau intr-o depasire a pragurilor de pret pe care aceste actiuni le atinsesera in urma cu trei-patru luni sunt in continuare destul de optimiste, chiar daca unii dintre ei cred ca daca nu se intampla ceva decisiv in ceea ce priveste mult discutata lege a SIF-urilor, preturile vor ramane aici. „Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a promis ca nu va da o lege speciala pentru SIF-uri. In situatia in care aceasta promisiune a CNVM ramane valabila, SIF-urile vor fi asimilate fondurilor de investitii si cred ca preturile vor incepe sa creasca”, explica Adrian Manaila, director la Eldainvest.
In cazul SIF 2, saptamana care a trecut nu a fost chiar asa de linistita, pretul acestor actiuni scazand cu 6%. Mai intai a fost anuntul cu privire la modalitatile de stingere a obligatiilor de plata rezultate in urma avalizarii unor bilete la ordin de catre fostul FPP Moldova. Dupa aparitia, pe 28 august, a acestui anunt, in primele zile de tranzactionare ale saptamanii trecute, pretul actiunilor SIF 2 a inceput sa coboare pana la aproximativ 2.350 lei. Al doilea eveniment a fost decizia LNM Ispat Sidex care a prelungit cu zece zile oferta publica de preluare pentru actiunile ramase in piata. SIF 2 detine un pachet de actiuni la societatea galateana, in conditiile in care actionarii acesteia doresc cumpararea tuturor actiunilor din piata si delistarea sa de la Bursa. Problema SIF-ului este ca pretul ofertei este sub cel la care sunt inregistrate actiunile in contabilitatea SIF. Pentru multi dintre analisti, decizia de prelungire a ofertei are doua explicatii. „Prima: vor sa adune mai multe cupoane din piata, pentru ca in acest moment sunt cozi destul de mari la Raiffeisen Capital & Investment SA, intermediarul ofertei. A doua: chiar daca sunt sanse destul de mici, este posibil ca aceasta prelungire sa fie pentru negocieri cu cei de la SIF 2. Faptul ca a existat aceasta prelugire inseamna ca exista si o poarta de a creste pretul din oferta, cu conditia sa participe si SIF 2 la ea”, explica Adrian Manaila. Acesta crede ca decizia SIF 2 de a nu vinde acum este o miscare discutabila. „E destul de riscant sa nu vanda in conditiile in care nu stiu cand, cum si la ce pret vor mai scapa de aceste actiuni. Acum pot obtine 15-16 milioane de euro pe ele”, continua Manaila.
Dupa majorarea capitalului social al societatii Impact la 329 miliarde lei, conducerea acestei societati a anuntat ca doreste listarea titlurilor IMP la prima categorie a Bursei. Operarea majorarii de capital si actiunile gratuite oferite au dus la diminuarea pretului acestor actiuni de la aproximativ 4.800 de lei la circa 4.200 lei. Regula conform careia dupa o astfel de operatiune pretul coboara cu mai putin decat arata calculele pe hartie s-a pastrat si de data asta; mai mult, de a doua zi actiunile au intrat pe un trend ascendent. Fluctuatii de pret de doar „cativa pasi” au existat de la o zi la alta, insa brokerii cred ca acestea au o explicatie cat se poate de logica: cresterea a aparut atunci cand cineva a cumparat masiv, iar scaderea a urmat unui astfel de moment cand si-au intrat in rol speculatorii care au incercat sa achizitioneze cat mai ieftin. In ultima zi de tranzactionare a saptamanii, titlurile IMP au inchis la un pret de 4.300 lei/actiune.
Evenimentul care a atras insa atentia cel mai mult asupra acestei societati a fost tranzactia speciala in valoare de 26 miliarde lei care s-a realizat joi. Tot mai multe voci din piata spun ca in aceasta tranzactie speciala, in rolul cumparatorului a fost un fond de investitii. „Daca lucrurile stau intr-adevar asa, faptul ca fondurile incep sa se intereseze de actiunile IMP este un semnal foarte important pentru piata”, incheie Adrian Manaila.