Laura Codruța Kovesi este blocată! Șefa noului Parchet European a lansat o serie de acuzații grave, susținând că Malta blochează operaționalizarea instituției prin faptul că nu a desemnat un candidat eligibil.

”Din luna decembrie, tot procesul (de operaționalizare – n.red.) este amânat, a spus Kovesi într-un interviu pentru Euronews.

Malta este considerată un paradis al criminalității organizate, cu o clasă politică implicată în afaceri de corupție și asasinate la nivel înalt – vezi cazul uciderii jurnalistei Daphne Caruana Galizia, care ar fi fost ordonată de fostul ministru maltez al Economiei.

Kovesi a susținut că din clipa în care devine operațional, Parchetul European va investiga fraudele cu fonduri europene. ”Vor fi dosare legate de persoane aflate în posturi-cheie sau cu o putere economică mare. Vorbim de dosare cu prejudicii de peste 10 milioane de euro”.

Kovesi a ținut să precizeze că se așteaptă la ”atacuri contra instituției și procurorilor”, potrivit Euronews.

Unde stă Kovesi

Parchetul European va avea sediul la Luxemburg, iar în cadrul său vor coopera 20 de state membre prin procedura de cooperare consolidată, procedură care a fost lansată la 3 aprilie 2017 ca urmare a lipsei unui acord unanim cu privire la propunere.

Până în prezent, s-au alăturat cooperării consolidate: Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Germania, Grecia, Spania, Finlanda, Franţa, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia şi ulterior Italia şi Austria. Alte state membre se pot alătura oricând cooperării. Amintim că Kovesi a fost numită anul trecut în funcţia de procuror-şef european în urma negocierilor dintre Parlament şi Consiliu.

Parchetul European va funcţiona ca o structură cu două niveluri. Nivelul central va fi format din procurorul-şef european, care va avea responsabilitatea generală a biroului. Nivelul descentralizat va fi alcătuit din procurori europeni delegaţi situaţi în statele membre, care vor fi însărcinaţi cu activitatea de zi cu zi a investigaţiilor şi urmăririlor penale în conformitate cu regulamentul şi cu legislaţia respectivului stat membru.