Gheorghe Stan, fost procuror-șef al Secției Speciale care a anchetat-o în trecut pe Laura Codruța Kovesi, a înaintat o cerere Consiliului Superior al Magistraturii. Acesta solicită rezervarea unui post de procuror în cadrul Parchetului General până la încetarea mandatului de 9 ani de la Curtea Constituțională.

Cererea făcută de Gheorghe Stan este inclusă pe ordinea de zi a ședinței de marți a Secției de Procurori din cadrul CSM.

Trebuie amintit că același Gheorghe Stan a făcut o solicitare similară către CSM pentru un post de procuror la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Cererea sa a fost respinsă de către CSM.

Cel care a anchetat-o pe Kovesi a fost numit pentru un mandat de 9 ani la Curtea Constituțională în mai 2019 după ce a fost votat în Camera Deputaților la propunerea PSD.

Stan a devenit procuror în județul Botoșani, în Darabani. Ajuns la București, a ajuns la corpul de control al Ministerul Justiției la Inspecția Judiciară. Stan a avut mandatul prelungit în fruntea Inspecției Judiciare, unde s-au ales cu anchete Laura Codruța Kovesi, Marius Iacob și alți șefi DNA. De altfel, Gheorghe Stan a aducs la cunoştinţa publicului numărul de dosare privind-o pe Kovesi. El a explicat atunci că a făcut acest lucru ținându-se cont de interesul public şi a obligaţiei legale de informare.

„Aducerea la cunoştinţa publicului a numărului de dosare privind pe doamna procuror Kovesi s-a făcut în considerarea interesului public şi a obligaţiei legale de informare.

Niciunul din aceste dosare nu a fost întocmit din sesizarea din oficiu a Secţiei Speciale.

Aceste dosare sunt preluate pe baza unor ordonanţe de declinare de la alte unităţi de parchet ori ale unor plângeri depuse de petenţi”, a spus el atunci.