Klaus Iohannis, mesaj la SSIMA 2022: Știința, tehnologia și inovația revoluționează medicina la un nivel de neimaginat

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj la deschiderea Festivalului Internațional de Inovație în Tehnologii Medicale – SSIMA 2022 în care spune că știința și tehnologia revoluționează medicina la un nivel de neimaginat.

„Lumea este într-o continuă schimbare, iar știința, tehnologia și inovația revoluționează medicina la un nivel de neimaginat chiar și față de acum 20 de ani. Efectele acestor transformări sunt majore și au impact direct asupra vieții noastre de zi cu zi. Rolul decisiv al mediului academic în formarea abilităților noilor generații este incontestabil, pentru că implicarea acestui sector aduce un bagaj științific autentic la dezbaterile pe teme de actualitate. Salut, astfel, accentul pus de Festival pe educație și consider că participarea mediului academic este esențială pentru dezvoltarea competențelor și valorificarea lecțiilor învățate”, a spus Klaus Iohannis.

Cooperare extinsă pentru implementarea inovațiilor științifice

Șeful statului a mai spus că implementarea inovațiilor științifice și a soluțiilor tehnologice pentru realizarea Agendei de dezvoltare durabilă și redresarea post COVID-19 necesită însă o cooperare extinsă.

„Industria este, de asemenea, un jucător crucial în furnizarea de resurse inovative pentru a oferi îngrijire sigură și echitabilă, pentru a anticipa crizele viitoare și pentru a răspunde eficient provocărilor pe care acestea le-ar putea genera. Pandemia de COVID-19 a arătat amploarea fenomenului globalizării. Lumea este mai conectată ca niciodată, iar împărtășirea cunoștințelor și bunelor practici, schimbul de noi idei și perspective, crearea de rețele sunt esențiale pentru construirea unei comunități internaționale care sprijină serviciile de sănătate. Pentru a aborda problemele care ne afectează pe toți, trebuie să lucrăm în parteneriat. Prin urmare, salut inițiativa SSIMA pentru oportunitatea excelentă pe care o oferă profesioniștilor din domeniul sănătății, factorilor de decizie politică, mediului academic și industriei de a face schimb de idei și de a promova modele de îngrijire inovatoare”, adaugă șeful statului.

Președintele țării a mai spus că România trebuie să contribuie la efortul global de a identifica acțiuni inovatoare menite să răspundă amenințărilor la adresa sănătății, să accelereze dezvoltarea și să reducă inegalitățile în accesul la servicii de sănătate.