Luni şi marţi, preşedintele Klaus Iohannis participă la Summit-ul liderilor mondiali din cadrul Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice (COP26), ce se desfăşoară la Glasgow, în Scoţia.

“Participarea a peste 120 de șefi de stat și de guvern la această reuniune arată importanța temei schimbărilor climatice pe agenda globală”, transmitea Administraţia Prezidenţială în weekend.

Klaus Iohannis: Suntem angajaţi să facem şi mai mult! Va fi o provocare

Marţi, preşedintele Iohannis a susţinut un discurs în faţa liderilor mondiali prezenţi la COP26. Cu această ocazie, şeful statului a lăudat România, una din ţările cu cele mai scăzute rate de emisii pe cap de locuitori din UE. “Suntem angajaţi să facem şi mai mult! (…) Îmi doresc să lucrăm împreună pentru a dezvolta, produce şi utiliza noi tehnologii verzi”, a declarat, marţi, Klaus Iohannis.

“Nu putem nega faptul că schimbările climatice reprezintă o provocare extraordinară şi că trebuie să dăm dovadă de ambiţie în abordarea ei! Din 1989 până în 2019, emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu 64%.

Avem una dintre cele mai scăzute rate de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Între 1990 şi 2019, România şi-a redus şi intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale. Suntem angajaţi să facem şi mai mult!

Va fi o provocare să reducem în continuare emisiile, mai ales pe măsură ce ne apropiem de net zero. Îmi doresc să lucrăm împreună pentru a dezvolta, produce şi utiliza noi tehnologii verzi”, a spus preşedintele României, în cadrul segmentului la nivel înalt al Conferinţei ONU privind schimbările climatice.

România se alătură Misiunii de Inovare în Agricultură pentru Climă

Ţara noastră sprijină eforturile UE în domeniul schimbărilor climatice şi se angajează să contribuie la reducerea emisiilor la nivelul Uniunii cu 55% până în 2030: “Am atins deja această rată de reducere la nivel naţional şi ne angajăm să reducem în continuare emisiile”, spune preşedintele, potrivit Agerpres.

Printre alte iniţiative care au fost anunţate zilele acestea, la Glasgow, România se va alătura şi Misiunii de Inovare în Agricultură pentru Climă (Agriculture Innovation Mission for Climate). Aceasta a fost propusă de SUA.

Iohannis a amintit că ţara noastră va găzdui un centru inovator al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, începând cu anul 2023, care va ajuta sistemele agricole din Europa să răspundă mai bine la provocările climatice.

Şeful statului a subliniat şi importanţa locurilor de muncă, în contextul tranziţiei ecologice: „În acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă în procesul de tranziţie ecologică, că sunt create locuri de muncă şi că inegalităţile sociale sunt reduse.”

Klaus Iohannis: Vom valorifica însăşi forţa naturii

În prezent, 40% din energia electrică produsă în România provine din surse regenerabile. Procentul va creşte, promite Klaus Iohannis: „Vom valorifica însăşi forţa naturii.”

„Nu există o soluţie magică împotriva schimbărilor climatice. Un set de măsuri interconectate ne poate ajuta să ne atingem obiectivele. Pentru aceasta, vom valorifica însăşi forţa naturii.

România are o pondere ridicată a energiei regenerabile în mixul energetic, 40% din energia electrică produsă în România provenind din surse regenerabile. Ne angajăm să creştem acest procent în viitor. Vom lupta împotriva schimbărilor climatice cu soluţii bazate pe natură, folosind 57.000 de hectare de păduri noi prevăzute în Planul nostru Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru a capta carbonul şi a combate deşertificarea.

De asemenea, trebuie să canalizăm forţa oamenilor în lupta împotriva schimbărilor climatice. Educaţia este cheia pentru un comportament prietenos cu mediul. Trebuie să promovăm educaţia şi cercetarea privind schimbările climatice”, a mai declarat, marţi, preşedintele României.

„Impactul schimbărilor climatice nu are graniţe naţionale. Vă invit să ne unim forţele în a proteja mediul, asigurându-ne că lăsăm generaţiilor viitoare o planetă mai verde şi mai sigură! Nu avem timp de pierdut! Trebuie să acţionăm acum!”, şi-a încheiat şeful statului discursul.