Klaus Iohannis, o nouă vizită la nivel înalt!

Iohannis merge la Summit-ul liderilor mondiali din cadrul COP26

Luni şi marţi, pe 1 şi 2 noiembrie, preşedintele României va merge la Summit-ul liderilor mondiali din cadrul Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice (COP26), ce se desfăşoară la Glasgow, în Scoţia.

“Participarea a peste 120 de șefi de stat și de guvern la această reuniune arată importanța temei schimbărilor climatice pe agenda globală”, se arată în comunicatul de duminică al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Klaus Iohannis se va implica activ, alături de liderii mondiali, de organizațiile internaționale, de mediul instituțional, asociativ și de business pentru a sprijini efortul global de combatere a schimbărilor climatice.

Preşedintele României va susţine Declarația Națională. Ce îşi propune ţara noastră în următorii ani?

“În cadrul reuniunii, Președintele Klaus Iohannis va susține Declarația Națională, în care va transmite poziția României, cu accent pe demersurile pe care le face țara noastră pentru a limita efectele schimbărilor climatice.

Declarația Președintelui României va reflecta astfel abordarea integrată pe care țara noastră o propune în procesul de combatere a schimbărilor climatice, cu soluții bazate pe natură în procesul de captare a carbonului, tehnologii verzi care să reducă emisiile din sectorul energetic și industrial, schimbarea comportamentului cetățenilor prin conștientizarea și educarea cu privire la problematica schimbărilor climatice”, transmite Administraţia Prezidenţială.

La Summit-ul de la Glasgow, şeful statului va participa la evenimente în format multilateral și bilateral pe tema soluțiilor bazate pe natură la problema schimbărilor climatice și reducerea emisiilor din sistemul energetic.

Conferinţa privind Schimbările Climatice este de o importanţă crucială pentru viitorul omenirii

Reuniunea COP26 de la Glasgow durează aproape două săptămâni, între 31 octombrie şi 12 noiembrie. Ea va avea un rol esențial în îmbunătățirea implementării Acordului de la Paris și limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.

Ţările participante vor lucra pentru obţinerea unui angajament global pentru zero emisii nete până în 2050, precum și pentru asumarea unor reduceri mari până în 2030.

În același timp, se așteaptă ca statele dezvoltate să extindă substanțial finanțarea climatică pentru statele în curs de dezvoltare pentru a le sprijini eforturile de atenuare și adaptare la schimbările climatice. Cooperarea mai accentuată în domeniul cercetării și inovării este esențială în dezvoltarea de noi tehnologii verzi. De asemenea, soluțiile bazate pe natură, precum împăduririle, joacă un rol important în combaterea schimbărilor climatice.

“România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, se angajează să contribuie la eforturile Uniunii de a reduce cu cel puțin 55% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 (comparativ cu nivelul din 1990) și de a atinge neutralitatea climatică până în 2050”, se mai arată în comunitul Administraţiei Prezidenţiale.