Procesul este cel mai recent efort al Kaspersky Lab de a respinge acuzatiile ca ar fi sub influenta Kremlinului.

Departamentul american pentru securitate interna (DHS) a emis o directiva, in septembrie, adresata agentiilor civile, prin care le-a ordonat sa elimine softul Kaspersky Lab din retelele lor informatice, in termen de 90 de zile.

Ordinul a survenit in contextul ingrijorarii in crestere a oficialilor americani potrivit carora softul ar putea permite spionajul rus si ar fi un pericol pentru securitatea nationala.

Presedintele Donald Trump a semnat saptamana trecuta legea care interzice utilizarea softului Kasperky Lab in agentiile civile si americane.

Kaspersky Lab a negat in repetate randuri ca ar avea legaturi cu vreun guvern si a sustinut ca nu ar ajuta vreun guvern sa spioneze cibernetic.

"DHS a lezat reputatia Kaspersky Lab si operatiunile comerciale ale acesteia, fara vreo dovada de comportament incorect din partea companiei", a afirmat fondatorul Kaspersky Lab, Eugene Kaspersky, intr-o scrisoare deschisa adresata luni agentiei.

Intr-o incercare de a raspunde suspiciunilor, compania a anuntat in octombrie ca va pune la dispozitie codul sursa pentru sofware-ul sau si pentru viitoarele actualizari ale acestuia unor parti independente.

Oficialii americani au spus ca aceasta propunere, desi binevenita, nu este suficienta.