Miercuri, Renate Weber a fost revocată din funcţia de Avocat al Poporului, în urma votului dat în Parlament. Birourile permanente reunite au stabilit calendarul procedurii parlamentare pentru numirea unui nou Avocat al Poporului, miercurea viitoarea, pe 23 iunie, cel mai probabil, urmând să aibă loc o şedinţă a plenului reunit în acest sens.

Când va judeca CCR sesizarea depusă de social-democraţi?

Partidul Social Democrat nu este de acord cu revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului, aşa că a depus o sesizare de neconstituționalitate a hotărârii Parlamentului de revocare.

Sesizarea a fost depusă joi, 17 iunie.

Curtea Constituţională a decis că magistraţii săi vor dezbate sesizarea social-democraţilor în data de marţi, 29 iunie.

Argumentele invocate de Partidul Social Democrat

PSD susţine că propunerea de revocare din funcție a fost realizată în urma supunerii la vot în cadrul Comisiilor Juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, lipsind actul legal de sesizare al Parlamentului și Hotărârea Birourilor Permanente ale celor două Camere. Astfel, Comisiille Juridice ale celor două camere, reunite, au propus revocarea Avocatului Poporului fără a avea această competență.

În plus, social-democraţii atrag atenţia că nu s-au îndeplinit cele două condiții cumulative care să aducă în legalitate revocarea din funcție a Avocatului Poporului, respectiv nu s-a realizat analiza activității Avocatului Poporului și nu s-a dovedit încălcarea Constituției sau a altor legi.

“Menționăm că nu se contestă dreptul Parlamentului de a evalua activitatea Avocatului Poporului ci înțelegem să contestăm tocmai constituționalitatea acestei evaluări, în sensul că evaluarea realizata nu a fost una obiectivă, nu a respectat cadrul constituțional și legal și nu a fost bazată pe o demonstrație a unor încălcări cumulative a Constițutiei și a legilor”, afirmă cei de la PSD în sesizarea care a ajuns pe masa judecătorilor CCR.

“În considerarea argumentelor expuse, vă solicităm să admiteți sesizarea de neconstituționalitate și să constatați că Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber, Avocatul Poporului, a fost emisă cu încălcarea dispozițiilor constituționale ale art. 1 alin. (3)-(5), art. 11, art. 20, art. 58 alin. (1) și art. 148 din Legea fundamentală și să constatați că aceasta este neconstituțională”, se mai arată în sesizarea PSD.