Joe Biden trimite o undă de șoc la nivel mondial. Tradiționala relație de prietenie și colaborare dintre SUA și Israel pare acum mai slăbită ca niciodată.

Iar Tel Avivul își pune întrebări în ce măsură administrația Biden îi va apăra interesele în Orientul Mijlociu.

Joe Biden trimite o undă de șoc la nivel mondial. Ezitări greu de digerat de către Israel

Joe Biden inflamează Orientul Mijlociu prin deciziile sale. Dintre toate, cel mai mult surprinde absența unui prim contact cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, asta deși liderul de la Casa Albă a vorbit, deja, cu mai toate marile cancelarii din lume.

Acum, mai nou, Biden ezită și să recunoască suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan, angajament pe care fostul președinte Donald Trump și l-a asumat în mod oficial.

În 2019, Trump semna decretul prin care SUA recunoşteau oficial Înălţimile Golan ca teritoriu israelian, marcând o ruptură de tradiţionala politică americană faţă de această problemă.

Israelul a capturat cea mai mare parte a Golanului de la Siria în timpul războiului din Orientul Mijlociu, din 1967, înainte de anexarea acestuia în 1981, o mutare care nu a fost recunoscută niciodată până acum de comunitatea internaţională, scrie gandul.com.

Serioase semne de întrebare ridicate de experți

Secretarul de stat Antony Blinken a lăsat în suspensie problema aprobării de către noua administraţie de la Washington a suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan.

”În practică, controlul asupra Golanului în această situaţie, cred, rămâne de o importanţă reală pentru securitatea Israelului. Problemele juridice sunt altceva şi, în timp, dacă situaţia se va schimba în Siria, noi vom reveni la chestiunea respectivă, dar deocamdată suntem departe de aceasta”, a declarat Blinken la CNN.

Guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, precum şi prezenţa miliţiilor susţinute de Iran reprezintă o ”ameninţare importantă în materie de securitate” la adresa Israelului, a adăugat Blinken.

Faptul că Biden nu a avut o discuţie telefonică cu Netanyahu până în prezent a ridicat semne de întrebare în Israel şi în rândul unor experţi din Orientul Mijlociu.

Întrebat de ce președintele nu a discutat încă la telefon cu Netanyahu, secretarul de stat american s-a limitat să spună: ”Sunt sigur că ei vor avea ocazia să vorbească în viitorul apropiat”.