Jaf total în Germania în plină pandemie. Potrivit informațiilor publicate de Reuters, principalele partide germane sunt implicate într-un mare scandal. Este vorba despre profiturile obțiute din vânzarea măştilor de protecţie folosite în timpul epidemiei de coronavirus.

Potrivit sursei citate ”afacerea măștilor de protecție” a stârnit deja reacții pe bandă rulantă. Mai mulți parlamentari au demisionat, printre care Nikolas Loebel din Uniunea Creştin Democrată (CDU), partidul cancelarului Angela Merkel şi Georg Nuesslein din Uniunea Creştin Socială (CSU), ramura bavareză a uniunii conservatoare.

De menționat este faptul că, Loebel a declarat că va renunţa la mandatul de parlamentar înainte de sfârşitul lui august şi nu va mai candida. De cealaltă parte, Nuesslein a anunţat că va rămâne în legislativ până la alegerile de la sfârşitul lui septembrie.

În ceea ce privește acuzațiile aduse la adresa acestora, potrivit sursei citate, cei doi parlamentari germani sunt acuzaţi că au primit sute de mii de euro pentru ajutorul la negocierea contractelor pentru măşti împotriva coronavirusului.

Loebel a confirmat vineri că este implicat în firme care fac afaceri cu măşti, iar subiectul a ajuns în centrul atenţiei înaintea alegerilor care vor avea loc duminica viitoare în landurile Baden-Wurttemberg şi Renania-Palatinat.

Ar putea fi mai multe cazuri

În urma declarațiilor făcute de Nikolas Loebel, liderii CDU au declarat că nu pot exclude existenţa altor cazuri legate de scandal.

Şeful CSU, Markus Soeder, posibil viitor cancelar al Germaniei, a luat atitudine în contextul scandalului și le-a cerut celor doi politicieni implicaţi până acum să demisioneze cât mai rapid din parlament şi a adăugat că un gest corect din punct de vedere moral ar fi să restituie sau să doneze banii obţinuţi din afacerile cu măşti.

De menționat este faptul că, în dezbatere s-au implicat şi conducerile altor partide. Christian Lindner, preşedintele Partidului Liber Democrat (FDP), de orientare liberală, a cerut crearea unei comisii speciale de anchetă.

O reacție a venit și din partea lui Robert Habeck, copreşedinte al Verzilor – partidul ecologist, în prezent bine cotat în sondajele de opinie la nivel naţional. Mai exact, acesta a susţinut că scandalul măştilor arată existenţa unei “probleme structurale şi sistemice” în blocul CDU/CSU.