"Berlusconi candidează, iar PdL îl abandonează pe Monti", titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că, refuzând să acorde votul de încredere executivului lui Monti, PdL creează posibilitatea concretă a unei crize de guvern. Majoritatea senatorilor din PdL s-au abţinut de la vot sau au absentat în momentul votării unui decret de lege care prevede măsuri pentru stimularea investiţiilor în domeniul infrastructurilor şi pentru modernizarea şcolilor. La Camera Deputaţilor, PdL s-a abţinut în momentul în care a fost votat un decret de lege asupra reducerii costului politicii italiene. În urma deciziei partidului lui Silvio Berlusconi, aceste decrete de lege au obţinut în Parlament o majoritate relativă, nu o majoritate absolută, aşa cum era de aşteptat. Această decizie marchează începutul campaniei electorale a PdL, care se anunţă lungă şi plină de venin, cu câteva luni înainte de alegerile legislative, programate în primăvara anului 2013.

Pieţele financiare au reacţionat imediat negativ: bursa de valori din Milano (Piazza Affari) a avut o scădere de minus 1,5 la sută, iar indicele de referinţă între preţul obligaţiunilor italiene şi germane a crescut joi la 320, în timp ce luni, pentru prima oară în acest an, el a fost sub 300. Un pas înapoi în ultimele 13 luni, pentru 24 de ore, pentru Italia, ţară afectată în mod grav de criza economică, opinează cotidianul roman menţionat.

Anna Finocchiaro, liderul Partidului Democrat (PD, de centru-stânga) din Senat, a catalogat decizia PdL ca fiind un "fapt de o importanţă politică enormă" înaintea votului pe tema bugetului statului. Ea a acuzat PdL de "a condamna Italia la aceeaşi lipsă de strategie, la incoerenţa şi indecizia care domnesc în cadrul PdL", referindu-se şi la posibila revenire a lui Berlusconi pe scena politică, după ce, acum două zile, fostul premier sugerase că ar putea candida din nou la scrutinul legislativ din primăvara anului 2013, relatează La Repubblica.

"Eu sunt asaltat de numeroase cereri ca să revin în prim-plan", scrisese miercuri Berlusconi într-un comunicat. "Situaţia de acum este mai gravă decât în urmă cu un an, când am părăsit guvernul, astăzi Italia este la marginea prăpastiei, iar eu nu pot îngădui acest lucru", adăugase fondatorul PdL în acelaşi comunicat difuzat miercuri, semnalează publicaţia amintită.

În afară de câţiva susţinători apropiaţi, care au salutat ideea celei de-a şasea candidaturi a lui Berlusconi la postul de premier, declaraţiile sale au fost vehement criticate, în special de către ministrul pentru dezvoltare economică, Corrado Passera. "Tot ce şi-ar putea imagina restul lumii, partenerii noştri din Europa, faptul că am reveni în trecut, nu este un lucru bun pentru Italia. Noi trebuie să oferim senzaţia că mergem înainte", declarase Passera ieri, în cadrul unui interviu televizat.

Premierul tehnocrat Mario Monti, fost comisar european, l-a înlocuit pe Silvio Berlusconi în fruntea guvernului italian, în noiembrie 2011, pe fondul crizei din zona euro, care ameninţa să afecteze grav Italia. La ora actuală, cabinetul lui Mario Monti este susţinut de o majoritate largă, dar mixtă, beneficiind de sprijinul principalelor formaţiuni de centru-dreapta şi centru-stânga, precum şi de sprijinul foştilor creştin-democraţi, precizează La Repubblica.

"PdL îi dă două palme lui Monti", titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că se anunţă o criză politică pentru guvernul Monti şi că secretarul PdL, Angelino Alfano, a fost convocat vineri la Palatul Quirinale de preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, care a declarat că trebuie evitate astfel de tensiuni politice pre-electorale, cu câteva luni înainte de sfârşitul actualei legislaturi. Noua strategie a PdL a fost apreciată de partidul populist de dreapta Liga Nordului, al cărui secretar, Roberto Maroni, a declarat: "Îl sprijinim pe Berlusconi, ajunge cu guvernul Monti, democraţia şi poporul suveran trebuie să îşi spună cuvântul".

"Berlusconi candidează, iar PdL îl părăseşte pe Monti"
, titrează La Stampa din Torino, care scrie că alegerile primare anunţate de PdL pe data de 16 decembrie, pentru a alege un lider, candidat al partidului la funcţia de premier, nu mai au niciun rost, şi au fost anulate, după decizia lui Berlusconi de a candida.

"PdL îi dă două palme lui Monti, iar acum guvernul tremură"
, titrează cotidianul milanez de dreapta Il Giornale, care scrie că Partidul Democrat (PD, de centru-stânga) şi partidul de stânga Italia Valorilor (IdV) i-au cerut lui Monti să solicite o întrevedere cu şeful statului, pentru a lua o decizie concretă, dar fiind că executivul tehnocrat nu mai are o majoritate în Parlament. Mario Monti a răspuns că, deocamdată, nu are intenţia să facă acest lucru. "Mergem înainte cu activitatea noastră de guvern", a declarat profesorul de economie de la Universitatea privată Bocconi din Milano, declaraţie preluată de publicaţia menţionată.
Sursa: Agerpres