UPDATE

Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);

Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD);

Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);

Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);

Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Ora 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

 

Ştirea iniţială

Anunţ de ultimă oră de la Palatul Cotroceni!

Iohannis a anunţat ziua şi ora la care vor începe consultările pentru formarea noului Guvern

Preşedintele Klaus Iohannis spune că luni, 11 octombrie, la prânz, va începe consultările cu partidele din Parlament, în vederea formării noului Guvern.

Amintim că marţi, 5 octombrie, Guvernul condus de Florin Cîţu a fost demis în Parlament în urma unei moţiuni de cenzură depuse de PSD, care a strâns cel mai mare scor din istoria moţiunilor: 281 de voturi.

Partidele vor fi chemate separat la consultările de la Cotroceni, spune şeful statului.

“Voi organiza runda de consultări luni, de la ora 12:00”, a declarat Klaus Iohannis.

Cât despre rezultatele în urma acestor consultări de săptămâna viitoare, preşedintele României nu pare prea încrezător.

“Nu ştiu dacă va duce la soluţii”, a precizat acesta, joi.

Ce spunea Klaus Iohannis marţi seara, după căderea Guvernului?

“Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de astăzi este cuvântul criză. Suntem într-o criză a sistemului de sănătate publică. Suntem în plină pandemie. Valul patru ne-a lovit, şi ne-a lovit rău. Suntem într-o criză a preţului la energie, o criză care este şi europeană şi globală.

De lucru ar fi suficient pentru politicieni: să rezolve problema pandemiei, să rezolve problema preţurilor la electricitate. Dar ce s-au gândit unii dintre politicienii noştri? Să mai adauge o criză, o criză a guvernării. În acest fel, astăzi, în Parlamentul României, a fost votată o moţiune de cenzură împotriva Guvernului care a avut succes, deci, cum se spune mai colocvial, Guvernul a picat în Parlament.

În ultimele luni s-au spus foarte multe lucruri în politică, majoritatea lucruri urâte. Politicienii s-au obişnuit să se arate unul pe celălalt cu degetul, să se acuze de diferite lucruri, inclusiv în interiorul partidelor. Oamenii nu ştiu ce să mai înţeleagă. Este o situaţie complicată, o situaţie care a fost generată – această moţiune şi trecerea ei prin Parlament –  de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alţii clamând grija pentru români şi aşa mai departe.

Haideţi să vedem totuşi ce s-a întâmplat dincolo de aceste declaraţii. USR a fost parte din coaliţia de guvernare. USR a plecat din Guvern şi a votat, USR, împreună cu PSD şi AUR moţiunea de cenzură de astăzi. Acestea sunt faptele, restul este discurs politic sau demagogie sau cum doriţi să-i spuneţi.

Acum, însă, suntem în situaţia de a trebui să găsim o soluţie. Trebuie să găsim o soluţie, România trebuie să fie guvernată. Pandemie, criza preţurilor la electricitate, vine iarna, toate acestea trebuie să fie rezolvate de cineva. Acest cineva, evident, este Guvernul României. Aşadar, este nevoie de soluţii şi este momentul pentru decizii mature. Este nevoie de decizii mature din partea politicienilor, din partea partidelor politice.

Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare, să găsească abordări mature şi să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări cu partidele politice abia săptămâna viitoare. Acum se cere maturitate şi responsabilitate.”