Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu privire la Revoluția Română din Decembrie 1989. Șeful statului este de părere că în urmă cu 31 de ani, în numele libertăţii, românii au început dărâmarea comunismului, înfăptuind sacrificiul suprem, şi nu este permis ca, la nesfârşit, Revoluţia Română din Decembrie 1989 să fie umbrită de „o ruşinoasă neputinţă a statului”.

„Să ne amintim că, acum 31 de ani, în numele libertăţii, românii au început dărâmarea comunismului. Conduşi de dorinţa arzătoare de a elibera naţiunea de sub un regim antiromânesc, ilegitim şi criminal, cu piepturile goale şi inimile pline de speranţă, românii înfăptuiau sacrificiul suprem. Comunismul a fost învins pentru prima dată la Timişoara.

Cu convingerea că gloanţele nu pot nimici idealurile şi nu pot frânge visurile, sacrificiul timişorenilor a schimbat definitiv cursul istoriei. Un sacrificiu pe care suntem obligaţi să îl amintim şi preţuim şi pe care niciunul dintre noi nu trebuie să îl uite vreodată sau să îl pună la îndoială”, a afirmat şeful statului, în mesajul transmis cu ocazia marcării a 31 de ani de la începutul Revoluţiei din Decembrie 1989.

Vinovații trebuie identificați și pedepsiți

Șeful statului a mai spus că rudele celor care au murit pe străzile Timișoarei încă așteaptă să se facă dreptate. Mai mult decât atât, Klaus Iohannis a reiterat ideea că vinovații trebuie identificați și pedepsiți.

„Nu putem permite, la nesfârşit, ca Revoluţia Română din Decembrie 1989 să fie umbrită de o ruşinoasă neputinţă a statului. Onorarea memoriei victimelor înseamnă apărarea democraţiei, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi, cel mai important, identificarea şi pedepsirea vinovaţilor. Părinţii, fraţii, surorile şi copiii celor care au murit pe străzile Timişoarei încă aşteaptă să se facă dreptate! Avem nevoie de adevăr şi dreptate, pentru că identitatea noastră naţională este inseparabilă de sacrificiul din Decembrie 1989!”, a completat preşedintele, informează Administrația Prezidențială.

Adevărul trebuie știut

Mai mult decât atât, președintele este de părere că tinerii trebuie să cunoască adevărul despre regimul comunist să preţuiască cum se cuvine sacrificiul celor care au fost seceraţi de gloanţe în Decembrie 1989.

„Să sperăm că generaţiile tinere vor preţui cum se cuvine, în spiritul adevărului, sacrificiul românilor seceraţi de gloanţe la Timişoara şi apoi în alte locuri. Tinerii trebuie să cunoască adevărul despre regimul comunist, aşa cum a fost el, adevărul brut şi dureros despre o dictatură odioasă, care ne-a furat 45 de ani din istorie, condusă de personaje abrutizate, care nu au dat niciodată socoteală pentru atâtea destine curmate pe nedrept. Nu vom înceta niciodată să ne amintim şi să sperăm”, a mai transmis şeful statului.