Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit despre valul patru al pandemiei. Șeful statului susține că valul nu va fi puternic în contextul în care foarte mulți români s-au vaccinat deja.

În ceea ce privește situația școlilor, Iohannis susține că vor fi folosite scenariile de până acum, în funcție de rata incidenței. El a mai adăugat că în funcție de evoluția pandemiei, urmează să fie luate măsuri în fiecare localitate, autoritățile ”procedând ca anul trecut”.

„Noi nu suntem acum la începutul pandemiei. Vreau să cred că suntem la finalul pandemiei. Lucrurile nu sunt nici noi. Dacă în unele școli nu sunt materiale și dezinfectanți poate ar trebui schimbat directorul. Lucrurile sunt momentan în zona verde. Sigur, avem o creștere, dar suntem departe de un val mare. Sper să rămânem așa.

Dacă totuși apare valul patru mai intens se iau măsuri, ca anul trecut. În funcție de incidența în fiecare localitate se trece în diverse scenarii. O să procedăm ca anul trecut”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis, despre valul patru al pandemiei 

Totodată, șeful statului a mai precizat că pandemia de COVID-19 nu poate fi învinsă prin ”discriminare”, prin măsuri restrictive, ci prin vaccinare.

Mai exact, Klaus Iohannis susține că populația trebuie să înțeleagă importanța vaccinării și în același timp să știe că pandemia încă nu s-a terminat.

„Cred că este foarte important să lucrăm pe conştientizare. Nu putem putem să-i constrângem pe oameni să facă anumite lucruri pe care nu vor să le facă pentru că nu le înţeleg. (…) Trebuie să aprofundăm, să îmbunătăţim campania de vaccinare, fiindcă pandemia nu s-a terminat. De asta, de fiecare dată, le spun românilor să se vaccineze – este foarte important ca să prevenim un nou val, să prevenim răspândirea acestui virus”, a afirmat şeful statului, după ce a vizitat Parcul Natural Comana.

În ceea ce privește introducerea de interdicții pentru persoanele nevaccinate, șeful statului este de părere că acest lucru nu va rezolva problema, provocând doar discriminări.

„Şi chiar dacă este posibil să se introducă anumite restricţii pentru persoanele nevaccinate în locuri neesenţiale nu rezolvă problema, rezolvă doar probleme punctuale. Problema se rezolvă prin vaccinare. (…) Nu pot să accept măsuri care duc la discriminări. Nu putem să învingem pandemia prin discriminare, putem să învingem pandemia prin vaccinare”, a spus Klaus Iohannis.