Dacă te gândeai că subiectul NASA înseamnă numai misiuni spaţiale şi, în general, invenţii de care nu te loveşti la tot pasul, vei fi surprins să afli că multe dintre lucrurile pe care le ştii au pornit de la idei dezvoltate acolo. Nu ar fi nici de mirare, pentru că au un buget anual de 17 milioane de dolari, alocat cercetării şi dezvoltării diferitelor proiecte.

S-ar putea să nu ştii, spre exemplu, că tehnologia folosită pentru a produce costumele astronauţilor în anii 70 a fost “transferată” în anii 80 în fabricarea costumelor pompierilor, datorită proprietăţilor termice. Sau că, de curând, algoritmul folosit de telescopul Hubble a fost modificat pentru a putea fi aplicat detectării peştilor sau a urşilor polari.

Într-o zi, când Edwin Saltzman mergea pe bicicletă, a observat că, de fiecare dată când trecea pe lângă el un camion mare, era lovit de o masă puternică de aer. Şi, pentru că lucra la NASA, a făcut un studiu despre asta şi rezultatul s-a concretizat în apariţia camioanelor cu un design aerodinamic. În anii 90, NASA a făcut un parteneriat cu International Flavors and Fragrances pentru a creşte un trandafir în spaţiu. Mirosul a fost „captat” şi folosit pentru un parfum numit Zen.

La un moment dat, NASA le-a dat celor de la Marietta Laboratories misiunea să experimenteze cu microalge ca un fel de element „3 în 1”, ca sursă de hrană, de oxigen şi resursă organică. Planul nu a ieşit chiar conform planului, însă „reţeta” a fost folosită pentru a crea suplimente alimentare.RADOR