• Locul de munca are atribute/caracteristici care exprima tabloul complex al relatiei intre aspectul intrinsec si cel extrinsec al motivatiei. Este demn de mentionat – si in mod paradoxal – faptul ca aprecierea la locul de munca (53%) este mai importanta decat siguranta lui (43%) si ca, intr-un context de crestere a competitivitatii, incertitudinii si caracterului agresiv al pietei muncii, oamenii isi doresc sa aiba colegi-prieteni (32%).• Acest lucru este explicabil: aprecierea, considerarea angajatului alimenteaza imaginea de sine pozitiva, increderea in sine care, la randul ei, determina orientari catre schimbare si inovatie.


• In acelasi timp, climatul competitiv al pietei muncii determina o mai mare dependenta de un mediu relational familiar, care reduce stresul si nesiguranta zilei, dar si un confort psihologic caracteristic obisnuintei.• Comparativ cu anul 2003, in 2005, se pastreaza constant raportul intre aprecierea la locul de munca si siguranta, dar creste preferinta pentru colegi-prieteni, piata muncii fiind din ce in ce mai putin ospitaliera individului.

• Varsta critica pare sa fie intre 45 si 54 de ani, cand individul nu mai poate spera la promovari – afirmarea de sine este deja un proces incheiat – si nici la schimbari de ruta profesionala. Este varsta nevoii psihologice de “ne-schimbare”, de siguranta, de stand-by.

• Candidatii virtuali la nevoia de siguranta nu sunt numai cei de varsta critica, ci si cei cu nivel de educatie/instructie scazut si cei cu familie numeroasa. Aceste doua categorii nu dispun de atribute personale favorabile, ei nu-si doresc participarea/libertatea de decizie si, realist vorbind, nici nu pot accede facil la ea. Ei nu risca si nici nu sunt atrasi de experimente ocupationale.

• Ponderea celor care si-au schimbat locul de munca de mai multe ori aproape s-a dublat fata de anul 2003. Mobilitatea este opusul stabilitatii, dar nu orice mobilitate este perceputa pozitiv. Ea poate fi si consecinta unei neadaptari, unei imaturitati emotionale, unui deficit de socializare, a unei perceptii eronate a contextului sau a unui comportament conflictual.

• Desigur ca nevoia de experimente personale este mai mare la tineri, mai ales cand ei dispun de avantaje dincolo de varsta: nivel educational ridicat, absenta unei familii (41%, fata de 15%, cei casatoriti), autonomie de statut (manageri, intreprinzatori). Dar varsta exclusiv nu asigura mobilitatea. Astfel, in Moldova, gradul de stabilitate este cel mai ridicat tocmai pentru ca regiunea are o istorie trista si un prezent trist din perspectiva locurilor de munca.

• Putem concluziona ca romanii din mediul urban incep sa constientizeze importanta implicarii personale in strategia ocupationala; ei nu mai asteapta, incep sa considere solutii de imbunatatire a calitatii vietii lor.