Interconectorul Grecia-Bulgaria ar putea fi gata în cursul lunii iunie, conform promisiunii oficialilor bulgari, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Parlament.

„Am discutat la Sofia despre interconector şi s-a promis atât de premierul bulgar, cât şi de ministrul bulgar al Energiei că va fi gata în cursul lunii iunie”, spus Virgil Popescu.

El a subliniat că la primul grup de lucru regional privind reducerea dependenţei de gazul rusesc, ce a avut loc la Sofia, s-a discutat despre operaţionalizarea platformei comune, dar nu a fost luată în discuţie o instalaţie de înmagazinare a gazului natural lichefiat în portul Alexandroupolis.

Discuții privind reducerea dependenţei de gazul rusesc

„Nu s-a discutat despre Alexandroupolis. A început practic construcţia Alexandroupolis în 3 mai, exact în ziua în care noi am semnat contractul între Romagz şi Exxon. Putem spune că sunt două momente de răscruce în reducerea dependenţei de gazul rusesc. S-a discutat de operaţionalizarea acelei platforme comune.(…) România, Grecia şi Bulgaria şi-au dat mâna în aşa fel încât să reducă dependenţa de gazul rusesc.(..) Alexandroupolis nu cred ca va fi gata în 2023, cred că se va mai mai prelungi puţin”, a explicat ministrul.

Acesta a precizat că la Sofia a avut şi o serie de întâlniri bilaterale cu omologii săi din Azerbaidjan, Grecia şi Turcia.

„A fost o întâlnire foarte bună la Sofia. Pe lângă discuţiile pe care le-am avut împreună, am avut şi bilaterale. Există perspective să diversificăm sursele de aprovizionare, inclusiv Azerbaidjan, porturile LNG, porturile greceşti, turceşti”, a mai spus Virgil Popescu, reiterând că oriunde merge să vorbească despre gaze naturale pentru România aduce „la masă” şi Republica Moldova.

Colaborare între România și Bulgaria privind surse de energie regenerabile

Pe de altă parte, amintim că ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi omologul său bulgar, Alexander Nikolov, au semnat săptămâna trecută „Declaraţia de sprijin Bulgaria-România pentru proiectul intitulat Cross-Border Renewable Generation Deployment”.

„Împreună cu ministrul Alexander Nikolov am semnat astăzi ‘Declaraţia de sprijin Bulgaria-România pentru proiectul intitulat Cross-Border Renewable Generation Deployment (BG-RO Cross-ReGen)’. Documentul prevede că Ministerul Energiei din România şi Ministerul Energiei din Bulgaria vor colabora în procesul de dezvoltare accelerată şi integrare transfrontalieră a potenţialului crescut de producţie a energiei din surse regenerabile, identificate în regiunile din nordul Bulgariei şi sudul României”, a scris Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că, sub egida Summit-ului Iniţiativei Trei Mări, care a avut loc la Sofia, în iulie 2021, au fost lansate discuţiile privind consolidarea cooperării bilaterale prin proiecte transfrontaliere de generare de energie regenerabilă, care acum se materializează în această colaborare.

Astfel, operatorii de Sisteme de Transport (TSO), ESO EAD şi Transelectrica, care fac parte din Piaţa Internă de Electricitate (IEM) a UE şi din Reţeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport de Energie Electrică (ENTSO-E), vor colabora pentru a pune în funcţiune şi pentru a opera infrastructura adecvată de transport a energiei din surse regenerabile.