‘Primul ministru a anunţat că TVA pentru pâine va fi redusă la 9% de la 1 septembrie (faţă de 24% cota actuală), măsură menită să reducă evaziunea fiscală ridicată din acest domeniu. Pentru a echilibra bugetul, vor creşte taxele pe alcool şi unele produse de lux. Deşi nu este clar care va fi impactul cumulat al acestor măsuri pentru inflaţie, reducerea TVA la pâine considerată separat ar aduce o scădere de circa 0,7 pp a inflaţiei la sfârşit de an (presupunând că aceasta rezultă într-o scădere de 10% în preţul pâinii în septembrie). Aceasta ar oferi şi mai multe motive pentru continuarea ciclului de relaxare monetară, cu impact pozitiv asupra activelor denominate în lei’, se spune în raportul ING Bank România.

Analiza ING face referire la rectificarea bugetară agreată cu FMI şi anunţată de premier.

‘Notabil este faptul că proiecţia de venituri la bugetul general consolidat nu a fost modificată, în vreme ce doar cheltuielile nominale au fost prognozate în creştere cu 1,4 miliarde lei. Veniturile erau deja, în urma proiecţiei la sfârşitul primului semestru, cu circa 5 miliarde lei (sau aproape 1% din PIB), iar dacă această tendinţă continuă, cheltuielile nominale ar putea fi de fapt reduse la următoarea rectificare bugetară anunţată deja pentru luna octombrie. Astfel că aceste ştiri sunt relativ minore pentru PIB, însă puţin mai importante pentru condiţiile de lichiditate, care ar primi un uşor impuls’, se spune în raportul băncii.

Economiştii ING precizează că leul s-a stabilizat pentru cea mai mare parte a zilei de luni în jurul a 4,40/euro, înainte de se întoarce la 4,39/euro după închiderea şedinţei locale şi că întărirea monedei locale a fost probabil determinată de anunţul primului ministru de luni seară privind încheierea negocierilor cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială pentru un nou acord.

‘Detaliile vor fi prezentate mâine, însă conform altor declaraţii recente ale premierului, România va semna un nou acord preventiv în toamnă, cu termeni mai puţin restrictivi, fapt care probabil va atrage şi o reacţie limitată a pieţei. Totuşi, ne menţinem prespectiva pozitivă asupra leului, atât pe fondul ajustării deficitului de cont curent, cât şi datorită prognozei de relaxare a politicii monetare de către BNR’, se mai spune în raport.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că Executivul va adopta marţi o ordonanţă simplă în baza căreia TVA pentru pâine va fi redusă la 9%.

‘Mâine vom adopta o ordonanţă simplă şi imediat, sigur, ordonanţa de rectificare, prin care TVA pe tot lanţul producţiei de pâine va fi redus la 9%. Eventualul impact negativ asupra bugetului de stat produs de această măsură la care am ţinut foarte mult şi de la care sperăm să aducă efecte pozitive, în primul rând în ceea ce priveşte combaterea evaziunii, dar şi încasări suplimentare şi eventualele scăderi de preţuri, este compensat de o creştere convenită la accizele pe alcool şi la bunuri de lux’, a precizat Ponta.

El a menţionat că măsura va intra în vigoare de la 1 septembrie. De asemenea, premierul a precizat că se bazează pe un parteneriat între Guvern şi asociaţiile de producători.

De asemenea, prim-ministrul a anunţat că au fost încheiate negocierile pentru un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), rezultatele urmând să fie anunţate miercuri.

‘Am încheiat, practic, şi negocierile pentru un nou acord cu Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială’, a anunţat primul- ministru, în cadrul unei declaraţii susţinute la Palatul Victoria, după întâlnirea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.
AGERPRES