Germania este pivotul Europei, iar Europa este cea care ține Rusia sub control. Va fi greu deci pentru America să se retragă din apărarea europeană, dacă Europa nu își poate menține propriile forțe aeriene, scrie NationalInterest.

Nici Europa nu mai poate fi o amenințare credibilă dacă aeronavele ei nu pot zbura. Pentru că dacă cele mai avansate avioane de luptă ale Germaniei nu pot nici măcar să zboare, cum poate menține Berlinul angajamentele militare europene fără a submina alianța de securitate occidentală?

Jurnaliștii de la Der Spiegel au dezvăluit recent că majoritatea avioanelor din Luftwaffe (128 de aparate Eurofighter Typhoon) nu mai pot zbura.

De fapt, doar zece dintre aeronave sunt pregătite pentru operațiuni, susține Der Spiegel. Această situație ridică îndoieli cu privire la capacitatea Germaniei de a-și îndeplini angajamentele de apărare NATO. „Problema este complicată”, subliniază jurnaliștii germani.

„Aceste Eurofighter au un senzor pe aripă care detectează avioanele sau atacurile inamice și avertizează pilotul. Acum un an, s-a descoperit un defect în sistemul de apărare. Acesta e esențial și trebuie să fie activ în toate zborurile operaționale”.

Deși tehnicienii puteau înlocui rezervoarele defecte de pe aripi, era nevoie de o piesă de schimb pentru a sigila circuitul de răcire. „Răspunsul primit a fost năucitor: piesa respectivă nu se mai găsește, pentru că producătorul care o fabrica a fost vândut”, scrie Der Spiegel.

Eurofighter Typhoon a zburat pentru prima dată în 1994, fiind rodul colaborării dintre Marea Britanie, Germania, Italia și Spania. ”Luftwaffe face acum socoteala tuturor avioanelor Eurofighter cărora li se permite să zboare. Dar aici intră și multe care nu au un sistem de auto-protecție funcțional. Misiunile reale, cum ar fi supravegherea spațiului aerian la granița de est a NATO, sunt excluse cu aceste avioane”, mai scrie revista germană.

Dacă informațiile prezentate mai sus sunt reale, atunci e ceva putred în Germania. Iar asta aduce după sine o bătaie de cap și pentru America. Administrația Trump a arătat că vrea ca Europa să preia o parte mai mare din propria apărare, și să se bazeze mai puțin pe America.

Germania este considerată și motorul economic al Europei, iar a spune că are o puternică tradiție militară ar fi o subevaluare. Una pe care majoritatea nemților ar prefera să o uite. Dacă nemții nu mai pot menține o forță aerienă puternică, ce alt stat european o poate face? Mai ales după ce Marea Britanie, odată ieșită din UE, ar putea să nu mai participe la apărarea europeană comună, conchide publicația americană.