Luna trecută, Sudirman Said a anunţat că preşedintele Indoneziei, Joko Widodo, a pus la punct un plan care să permită Indoneziei să se alăture, din nou, OPEC la şase ani după ce principalul producător de ţiţei din Asia de Sud-Est a decis să părăsească grupul celor mai mari exportatori de petrol.

'Nu ne-am retras calitatea de membru doar am suspendat-o', a declarat joi Sudirman Said în avanpremiera unei reuniuni la care miniştrii OPEC ar urma să decidă o menţinere a actualului plafon de producţie pentru încă şase luni. Oficialul indonezian a adăugat că OPEC, care în prezent are 12 state membre, va discuta în curând cererea autorităţilor de la Jakarta. 'Nu există o cerinţă în cadrul OPEC să fi un exportator net pentru a putea fi membru al organizaţiei', a subliniat Sudirman Said.

Indonezia a fost singurul membru asiatic al OPEC timp de aproape 50 de ani până la începutul lui 2009, când a decis părăsească grupul în condiţiile în care preţul ţiţeiului a atins un maxim istoric. Creşterea cererii interne şi scăderea producţiei de petrol a transformat între timp Indonezia într-un importator net de petrol, situaţie care persistă şi în prezent.

Potrivit statutului Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), statele membre cu drepturi depline trebuie să fie exportatoare nete de petrol însă aşa-numiţii membrii asociaţi pot fi admiţi în anumite circumstanţe.

OPEC furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial. La reuniunea din luna noiembrie OPEC a decis să menţină nemodificat plafonul oficial de producţie, chiar dacă preţul ţiţeiului s-a redus la jumătate.

SURSA: Agerpres