Institutul de cercetare economică Ifo a anunţat, joi, că încrederea companiilor germane în economie a rămas neschimbată în luna noiembrie, la 110,4 puncte, cel mai ridicat nivel de după luna aprilie 2014. 

"Economia germană pare neafectată de alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA. Încrederea în economia germană continuă să fie bună", a declarat preşedintele Ifo, Clemens Fuest, după publicarea sondajului anual derulat de Ifo în rândul a aproximativ 7.000 de companii. 

Cu toate acestea, deşi companiile germane sunt satisfăcute de situaţia lor actuală, ele sunt totuşi mai puţin optimiste când vine vorba de perspectivele pentru lunile următoare. Indicele Ifo privind estimările pentru perioada următoare a scăzut de la 105,9 puncte în octombrie la 105,5 puncte în noiembrie. 

"Dacă există un "efect Trump" acesta ar putea apărea mai târziu. Am sesizat acest lucru după votul în favoarea Brexit", a precizat economistul Ifo, Klaus Wohlrabe. După referendumul privind ieşirea din UE, care a avut loc în Marea Britanie în luna iunie, încrederea în economie în Germania a scăzut în lunile iulie şi august dar începând din septembrie şi-a revenit. 

Câştigarea alegerilor prezidenţiale din SUA de către Donald Trump a provocat o undă de şoc în economia mondială, n special în rândul economiile dependente de export, având în vedere promisiunile din campanie ale lui Trump privind renunţarea la acordurile de liber schimb. Recent Trump a promis că va scoate SUA din Parteneriatul Trans-Pacific, un vast acord de liber schimb care include 12 ţări printre care Japonia, Australia şi Peru. Deşi Trump nu a făcut declaraţii despre un proiect de acord de liber schimb între UE şi SUA, cancelarul german Angela Merkel a recunoscut recent că acest acord nu va putea fi încheiat. 

Realizat pe baza unui sondaj în rândul a aproximativ 7.000 de firme, indicatorul Ifo arată atât opiniile şefilor de companii faţă de condiţiile economice actuale din Germania, cât şi aşteptările lor pentru următoarele şase luni.

SURSA: Agerpres