Indicele privind încrederea consumatorilor americani a urcat luna acesta cu 15 puncte, la 56, faţă de 40,9 în octombrie, când s-a înregistrat cel mai scăzut nivel de la recesiune.

Indicele din noiembrie a înregistrat cel mai mare nivel din iulie, când a fost de 59,2. Un indice de 90 indică o economie solidă.

Economia americană a înregistrat în trimestrul al treilea o creştere mai mică decât s-a estimat iniţial, în condiţiile în care teama de o nouă recesiune a determinat companiile să-şi reducă stocurile.

Potrivit noilor date publicate de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a crescut cu 2% în ritm anual în perioada iulie-septembrie 2012, mai puţin cu 0,5 puncte faţă de estimările iniţiale publicate la sfârşitul lunii octombrie.

Revizuirea în jos a avansului PIB este cauzată, în principal, de o încetinire a ritmului de constituire a stocurilor companiilor. Aceste stocuri au anulat 1,55 puncte din creşterea economiei americane, în loc de 1,08 puncte aşa cum s-a anunţat iniţial. Potrivit noilor date, stocurile companiilor au scăzut cu 8,5 miliarde de dolari în trimestrul al treilea, în condiţiile în care estimările iniţiale vorbeau de o creştere de 5,4 miliarde de dolari.

Pe ansamblu, cifrele revizuite privind evoluţia PIB în trimestrul al treilea confirmă o îmbunătăţire a ritmului de creştere a economiei americane, care nu a înregistrat decât un avans de 0,4% în primul trimestru şi o creştere de 1,3% în al doilea trimestru. Cu toate acestea avansul economiei americane rămâne unul inferior faţă de nivelul considerat necesar (cel puţin 2,4 – 2,7%) de Banca centrală pentru a conduce la o scădere semnificativă a şomajului.
SURSA: Agerpres