Rusia a solicitat OMS aprobarea pentru utilizarea de urgenţă a vaccinului său produs de Institutul Gamaleya din Moscova. Până în prezent, OMS a aprobat vaccinurile împotriva COVID-19 produse de Pfizer, AstraZeneca şi Johnson&Johnson – o certificare a siguranţei şi eficacităţii care îndrumă autorităţile de reglementare statale.

”Verificările referitoare la bunele practici de producţie vor avea loc din 10 mai până în prima săptămână din iunie”, a precizat OMS pentru Reuters ca răspuns la o solicitare de informaţii.

O echipă comună din partea OMS şi EMA desfăşoară în prezent verificări asupra bunelor practici clinice referitoare la Sputnik, a mai precizat organizaţia.

Întrebată despre datele clinice din testele vaccinurile Sputnik, OMS a precizat: ”Primim în continuare informaţii de la producător”.

Ministrul adjunct al Sănătăţii din Rusia, Sergei Vershinin, a avut marţi convorbiri la Geneva cu directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a scris ulterior pe Twitter: ”OMS apreciază eforturile Rusiei de a îndeplini criteriile pentru aprobarea de urgenţă în cazul vaccinurilor”, transmite Agerpres.

Germania vrea să cumpere vaccinul rusesc

Germania vrea să cumpere 30 de milioane de doze de vaccin rusesc împotriva covid-19 Sputnik V, care nu a primit încă unda verde în Uniunea Europeană (UE), anunţă joi ministrul-preşedinte al landului Saxonia Michael Kretschmer, relatează AFP.

”Noi pledăm cu forţă în favoarea unui proces de aprobare rapidă în mai”, scrie într-un mesaj postat pe Twitter acest ales conservator din fosta RDG, care a discutat cu ministrul rus al Sănătăţii Mihail Muraşko despre achiziţionarea a 30 de milioane de doze din iunie în august.

Germania doreşte astfel să cumpere 30 de milioane de doze – câte zece milioane de doze pe lună în iunie, iulie şi august, precizează ministrul.

Problema folosirii Sputnik V în UE este controversată. Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a reproşat recent Rusei faptul că face din el un instrument de ”propagandă” în lume.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu a stabulit o dată la care să ia o decizie cu privire la Sputnik V. EMA a examinat timp de 2-4 luni vaccinurile împotriva covid-19 ale altor laboratoare farmaceutice înainte să le aprobe.